De Valk heeft mooiste boekomslag

NRCboeken meldt: “‘De valk’ van Kester Freriks is gisteren in de Passenger Terminal in Amsterdam uitgeroepen tot het boek met het mooiste omslag van 2008. Een kleine tweehonderd boekverkopers kozen het door Anneke Germers ontworpen omslag de afgelopen twee weken als hun favoriet uit een selectie van twaalf boekomslagen, samengesteld door een zevenkoppige jury.”

Hoofdjurylid Just Enschedé van Stichting de Best Verzorgde Boeken, samen met Boekblad een van de initiatiefnemers, geeft uitleg op de site:

Waarom is het omslag van ‘De valk’ zo mooi?
“Het heeft iets klassieks, zonder dat het  plichtmatig overkomt. Daarnaast heeft deze omslag kracht en oogt hij fris. De valk won afgetekend met 22 procent van de stemmen. Het boek was van begin af aan  favoriet.”

Waar moet een goed boekomslag aan voldoen?
“Belangrijkste is de ‘opvalfactor’: dat het boek er uitspringt als je in een boekwinkel loopt. Ook moet het nieuwsgierig maken, en verband hebben met de inhoud van het boek. Daarnaast moet je als uitgever in de gaten houden hoe een omslag eruitziet op een klein plaatje; dat is van belang voor de online verkoop.”

Zegt een goed omslag iets over de kwaliteit van het boek?
“Dat is moeilijk te zeggen. Meestal staat het los van elkaar.”

Wat is volgens u het beste omslag ooit?
“Zonder twijfel ‘Turks Fruit’ van Jan Wolkers. De combinatie van kleuren, de eenvoud en het gebruik van letters. Iedereen heeft dat op zijn netvlies staan.”

Lees ook:Griezelen met het interactieve 3D Horrible Hauntings
Lees ook:Uitgeverij Podium waarschuwt: Expliciete Roman!
Lees ook:Lezend Nederland laat zich het liefst tippen door vrienden
Lees ook:Geef je mening
Lees ook:Mysterie ZoZa’s blijft bestaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.