Ian Buruma krijgt Erasmusprijs

Prins Willem-Alexander heeft, als regent van de stichting Praemium Erasmianum, vandaag de Erasmusprijs uitgereikt aan de Brits-Nederlandse auteur en journalist Ian Buruma. Buruma (1951) kreeg de prestigieuze prijs, waaraan een bedrag van 150.000 euro is verbonden, tijdens een bijeenkomst in de Grote of St. Laurenskerk in Rotterdam. Ook koningin Beatrix en prinses Máxima waren aanwezig.

We lezen op de site van de stichting waarom hij deze prijs heeft ontvangen.

- Met zijn essays in toonaangevende internationale bladen levert hij een scherp en verhelderend commentaar op ontwikkelingen in politiek, kunst en samenleving.

- De wijze waarop hij zijn kennis van het Verre Oosten en zijn visie op de samenlevingen in Japan en China overbrengt, zowel in essay als in boekvorm, prikkelt de belangstelling en opent de ogen van een breed lezerspubliek voor een grotere wereld dan de Europese of Amerikaanse.

- Buruma combineert in zijn stijl schijnbaar moeiteloos scherpe analyse, subtiele ironie, zowel identificatie als distantie, en een grote eruditie.

- Rode lijn in de opvattingen van Buruma zijn de waardering van het publieke debat, het onderstrepen van het belang van democratische instellingen, de afwijzing van ideologieën en het benadrukken van de individuele
verantwoordelijkheid.

- Het oeuvre van Buruma wordt gevoed door een fascinatie voor de wereld aan gene zijde van de burgerlijke
bekrompenheid en door ondogmatisch, kritisch denken.

Bron: Erasmusprijs

Lees ook:Gratis een fantastisch Facebookleven
Lees ook:Ybo Buruma: Geen blad voor de mond
Lees ook:Jan Campert-stichting deelt prijzen uit
Lees ook:Reportages winnaar Europese journalistenprijs verschijnen in boekvorm
Lees ook:Maarten van Rossem beschrijft vrijemarktdenken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.