Tom Kabinet mag e-books doorverkopen van rechter

In het hoger beroep van het NUV en GAU tegen de website Tom Kabinet is vandaag arrest gewezen door het Hof Amsterdam. Kort gezegd, volgt het Hof het standpunt van Tom Kabinet dat de verkoop van 2e hands e-books in beginsel kan, gelet op het UsedSoft-arrest van het Europese Hof van Justitie.

Het is echter van oordeel dat Tom Kabinet nadere maatregelen moet nemen om illegaal gedownloade e-books te weren. Als reden voert de rechter aan, dat Tom Kabinet als website speciaal voor e-books meer verantwoordelijkheid voor het aanbod moet nemen dan bijvoorbeeld Marktplaats.

Tom Kabinet beraadt zich met zijn advocaat op dit vonnis. Een filter waarmee gecontroleerd wordt of een e-book een legaal watermerk bevat, wordt al sinds vier weken toegepast.  In hoeverre vanwege het arrest nadere aanpassingen noodzakelijk en mogelijk zijn om Tom Kabinet in de lucht te kunnen houden wordt onderzocht. 
De rechter heeft verder bepaalt dat, vanwege het duale karakter van deze uitspraak, beide partijen hun eigen kosten moeten dragen. De eis van het NUV/GAU om Tom Kabinet te laten opdraaien voor hun rechtskosten, is daarmee ook verworpen.

Lees ook:E-books uitgeverij voor iedereen toegankelijk met watermerk
Lees ook:Lancering Brave New Books succesvol
Lees ook:Nederland op de schop volgens Vermeend en Van der Ploeg
Lees ook:Belastingplan 2010 bevat blunder wat downloads betreft
Lees ook:Abortusgrens omlaag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.