Leon Hanssen hoogleraar Life Writing and Cultural Memory

De Universiteit van Tilburg heeft dr. Léon Hanssen met ingang van 1 januari 2013 benoemd tot bijzonder hoogleraar Life Writing and Cultural Memory. Hanssen richt zich op de interactie tussen levensverhaal en cultureel geheugen en werkt in dat kader aan een meerdelige biografie van Piet Mondriaan.

Mensen (en culturen) zijn voortdurend bezig met het oproepen en opslaan van inhouden uit/in hun culturele geheugen. Dit geheugen speelt een belangrijke rol bij het vaststellen van ons levensverhaal. Andersom dragen onze persoonlijke levensverhalen weer op significante wijze bij aan het culturele geheugen.

De leerstoel Life Writing and Cultural Memory die Hanssen gaat bekleden is gericht op de interactie tussen het levensverhaal en het cultureel geheugen. Onder Life Writing kan worden verstaan elke vorm waarin een levensverhaal wordt weergegeven, om het even of dat in woord, beeld, geluid, materie of in virtuele realiteit gebeurt en onverschillig ook of het de levensgeschiedenis van een mens, een groep mensen, een dier, ding of idee betreft.

Tot voor kort hanteerden we termen als ‘biografie’, ‘autobiografie’ en ‘egodocumenten’, maar deze bieden geen onderdak aan de verscheidenheid van nieuwe (auto)biografische vertelvormen die bijvoorbeeld te vinden zijn op blogs, Facebook, Twitter en Youtube. De afgelopen vijftien jaar is het culturele geheugen in het westen in rap tempo gedigitaliseerd. Niet alleen kranten, tijdschriften, boeken, films en muziek, maar ook vaak zeer persoonlijke zaken als fotoalbums, brieven, dagboeken en memorabilia: het is allemaal op het internet terug te vinden. Met de term Cultural Memory wordt de historische dimensie van Life Writing beklemtoond. Het onderzoek van Hanssen zal onder meer resulteren in een meerdelige biografie van de schilder Piet Mondriaan (1872-1944).

Dr. Léon Hanssen (Kerkrade 1955) studeerde Geschiedenis met als specialisatie Nieuwe en theoretische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was mederedacteur van de uitgave van de Briefwisseling (3 dln.) van J. Huizinga. In 1996 promoveerde hij op de studie Huizinga en de troost van de geschiedenis. In opdracht van het Prins Bernhard Cultuurfonds schreef hij een tweedelige biografie van Menno ter Braak, waarvoor hij de Busken Huet-prijs en Henriëtte de Beaufort-prijs ontving. Over de dichteres M. Vasalis publiceerde hij de monografie ‘Een misverstand om in te geloven’ (2006). In voorbereiding is een biografie van Piet Mondriaan, waarvoor de opdracht kwam van verschillende culturele fondsen en partijen uit het bedrijfsleven. De leerstoel Life Writing and Cultural Memory wordt gevestigd bij de Tilburg School of Humanities door Centacon BV te Den Haag.

Lees ook:David Van Reybrouck wint Libris Geschiedenis Prijs 2010
Lees ook:Kobo breidt Kobo Writing Life uit met nieuwe functies
Lees ook:Leergang Creative writing Vrije Universiteit Amsterdam
Lees ook:Wim Willems beschrijft ontmoetingen met markante figuren
Lees ook:Baantjers rechercheur De Cock Piet Römer overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.