Veilig schaatsen in Nederland met wegwijs op natuurijs

Volgens de meteorologen kunnen we een zeer strenge winter verwachten. Nog nooit smolt er zo veel pakijs en de geschiedenis heeft geleerd dat dit de voorbode is van een uiterst strenge winter. En dat betekent dat Nederlanders massaal het natuurijs gaan opzoeken. IJsbanen, ondergelopen landjes, uiterwaarden, meren, kanalen, grachten, vaarten; natuurijs vind je overal.

Ondanks waarschuwingen van KNSB en KNMI zijn er in de afgelopen jaren op het ijs vele ongelukken gebeurd, soms zelfs met dodelijke afloop. Vooral onder invloed van wind, sneeuw en temperatuur kan het ijs zeer verraderlijk zijn. Maar weinig Nederlandse schaatsers zijn goed bekend met de gevaren van natuurijs. Daarom is in samenwerking met KNSB de uitgave ‘Wegwijs op natuurijs‘ ontwikkeld.

Wegwijs op natuurijs‘ biedt in overzichtelijke hoofdstukken volledige informatie voor alle vormen van schaatsen op natuurijs. Over het ijs, over het weer, over het materiaal, over techniek en over veiligheid. Daarnaast zijn er handige tips van ervaren schaatsers over de schaatsen, de kleding en de voeding. In deze uitgave vindt de Nederlandse schaatsliefhebber ook alles over de veiligheid op het ijs. Uitgebreide informatie over soorten ijs en obstakels in het water, over hoe je zwak ijs herkent en vooral hoe je je goed voorbereidt op een veilige schaatstocht op natuurijs, hoe je je materiaal prepareert en welke minimale veiligheidsuitrusting vereist is.

Over de auteurs
Huub Snoep werkt bij de KNSB als persvoorlichter en hoofdredacteur schaatsen.nl. Hij is een fervent (natuurijs)schaatser en begeleidde diverse schaatsselecties. Snoep schreef daarnaast meerdere winterboeken, onder andere over training en veiligheid.

Fred Geers is schaatsjournalist en fervent schaatser. Hij schaatste de Elfstedentocht, was jeugdtrainer en hij verzorgde cursussen en geeft voorlichting over veilig schaatsen in Nederland en Scandinavië via www.natuurijswijzer.nl.

[isbn]9789460681202[/isbn]

Lees ook:Oerhollands boek over echte Nederlandse winters
Lees ook:Tom Lanoye in museum Meermanno
Lees ook:Biografie Sven Kramer van Johan Boef
Lees ook:Pip danst op het ijs
Lees ook:Lezen terwijl het vriest met de VertragingsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.