Bettine Vriesekoop bekleder Leonardoleerstoel

Oud-tafeltennisspeelster, journaliste en schrijfster Bettine Vriesekoop is de nieuwe bekleder van de Leonardoleerstoel van Tilburg University. Zij zal vanaf eind januari 2013 aan de School of Humanities de masterclass ‘De emancipatie van Chinese vrouwen: een sociale revolutie?’ geven. Op 16 mei 2013 verzorgt zij ter afsluiting de openbare Leonardolezing.

Oud-toptafeltennisster Bettine Vriesekoop is na haar succesvolle sportcarrière een journalistieke loopbaan begonnen. Van 1 juni 2006 tot 3 augustus 2009 was Vriesekoop correspondent in China voor het NRC Handelsblad. Haar ervaringen rond het correspondentschap verwerkte ze in het boek Duizend dagen in China (2011). Eerdere publicaties van haar hand zijn: ‘Heimwee naar Peking‘ (1994), ‘Bij De Chinees‘ (2006) en ‘Het Jaar Van De Rat‘ (2008). Tegenwoordig schrijft ze boeken en artikelen voor tijdschriften en verzorgt ze lezingen en seminars over China.

De Leonardo-wisselleerstoel van de Tilburg School of Humanities wordt jaarlijks bekleed door een spraakmakende gastdocent die op meer terreinen werkzaam is: de dichter-bioloog, de taalkundige-columnist, de filosoof-romancier, de dichter-psychiater, de acteur-regisseur-fotograaf of de schrijver-journalist. Kortom, de eigentijdse uomo universale. Eerdere Leonardohoogleraren waren Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Ted van Lieshout, Wim T. Schippers, Jan Terlouw, Leo Vroman, Cox Habbema, Thom Hoffman, Joris Luyendijk, Femke Halsema en Wim de Bie.

Masterclass
Vertrekpunt van de masterclass is Pearl Buck, de dochter van een Presbyteriaanse missionaris. Zij was de eerste vrouw die begin vorige eeuw uitgebreid schreef over China van binnenuit. Ze had daar gewoond sinds ze een baby was en Mandarijn was haar eerste taal. Buck schreef niet alleen over de rijke bovenlaag maar vooral over de levens, gewoonten, gebruiken en het volksgeloof van de boeren. Ook vrouwenzaken kwamen in haar boek uitgebreid aan bod.

Samen met de studenten gaat Vriesekoop in de masterclass op zoek naar de pijnlijke geschiedenis van de Chinese vrouw. Welke veranderingen hebben bijgedragen aan hun ontwikkeling, wat is hun maatschappelijk betekenis in de huidige samenleving en wat mag China en de wereld van hen verwachten? Aan bod komen thema’s die Buck beschreef in haar boeken: concubinaat, het schoonheidsideaal, het huwelijk, dochters en de rol van meisjes. Vervolgens thema’s uit recentere periodes zoals eenkindpolitiek, onderwijs, migratie, carrière, machtsverhoudingen en spiritualiteit.

Openbare lezing
Op donderdag 16 mei 2013 neemt Bettine Vriesekoop afscheid als bekleder van de Leonardoleerstoel met een openbaar toegankelijke lezing.

Lees ook:Wim de Bie geeft masterclass Satire
Lees ook:Chinese schrijfster Xinran Xue spreekt over eenkindpolitiek
Lees ook:Bettine Vriesekoop vertelt bij Opium TV over haar kinderboek
Lees ook:Joris Luyendijk nieuwe Leonardohoogleraar UvT
Lees ook:Begrijp China als wereldmacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.