Memoir van Salman Rushdie: nieuwe boek ‘Joseph Anton’

Het nieuwe boek ‘Joseph Anton’ van Salman Rushdie is vandaag verschenen. Op Valentijnsdag 1989 werd Salman Rushdie gebeld door een BBC-journalist die hem vertelde dat hij ‘ter dood veroordeeld’ was door de Ayatollah Khomeini. Voor het eerst hoorde hij het woord ‘fatwa’. Wat had hij misdaan?

Hij had een roman geschreven, ‘De duivelsverzen‘, die ‘tegen de islam, de Profeet en de Koran’ gericht zou zijn. Zo begint het ongelooflijke verhaal van een schrijver die moest onderduiken, om de haverklap moest verhuizen, beschermd werd door de politie, en die niet onder zijn eigen naam kon leven. Hij koos de voornamen van twee van zijn favoriete schrijvers, Conrad en Tsjechov, om zijn alias te vormen: Joseph Anton.

Afgelopen weekend werd bekend dat de Iraanse religieus leider Ayatollah Hassan Sanei de prijs op Rushdies hoofd met een half miljoen dollar heeft verhoogd naar 3,3 miljoen. Hij is van mening dat de anti-islamfilm ‘Innocense of Muslims’ nooit gemaakt zou zijn als het al gelukt was Rushdie te vermoorden. Bovendien denkt hij dat er altijd films als deze gemaakt zullen worden. Totdat Rushdie vermoord is. Het is een van de vele bewijzen van het feit dat het conflict tussen de fundamentalistische islam en het Westen dat met Rushdie begon de wereld nog steeds tekent.

Hoe gaat dat, leven met zo’n dreiging? Hoe moet je schrijven, hoe kun je nog liefhebben? Hoeveel invloed heeft de wanhoop en hoe vecht je terug? Wie zijn zijn vrienden onder de uitgevers, journalisten, schrijvers, politici – en wie laten hem vallen? In zijn nieuwe – opmerkelijke – boek vertelt Rushdie voor de eerste keer het verhaal over zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting.

‘Joseph Anton’ is een eerlijk, spannend, grappig en bovenal een belangrijk boek. Want met Rushdie begon een dramatisch conflict tussen de fundamentalistische islam en het Westen dat de wereld nog steeds tekent.

Over de auteur
Sir Salman Rushdie is de prijswinnende schrijver van onder meer ‘De duivelsverzen‘, ‘Shalimar de clown‘ en ‘De Laatste Zucht Van De Moor‘ (winnaar Whitbread Prize en de European Union’s Aristeion Prize for Literature). ‘Middernachtskinderen‘ werd uitgeroepen tot ‘Booker of Booker’, de beste roman die de Booker Prize won. Rushdie is Fellow of the Royal Society of Literature en Commandeur des Arts et des Letttres.

Morgenavond 19 september 2012 om 23.45 Nederlandse tijd wordt op BBC 1 een nieuwe documentaire van Alan Yentob uitgezonden over Rushdie en de fatwa.

[isbn]9789025436957[/isbn]

Lees ook:Contact koopt rechten memoires Rushdie
Lees ook:Salman Rushdie ontvangt James Joyce-Award
Lees ook:Shortlist Man Booker Prize bekend
Lees ook:Nominaties Man Booker Prize 2009 bekend
Lees ook:Ayaan Hirsi Ali ontvangt journalistieke Axel Springer-prijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.