CD-kopers gaan luisterboeken downloaden

Een meerderheid van de luisterboekenkopers vindt legaal downloaden een goed alternatief voor het kopen van een CD. Recent onderzoek onder 550 luisterboekconsumenten toont aan dat ruim 50% van de kopers soms of altijd kiest voor een legale mp3-download. Romans, thrillers en korte verhalen zijn het populairst.

Luisterrijk heeft onderzocht hoe de consument in 2011 zijn luisterboeken koopt en welke categorieën het meest populair zijn. Luisterboeken, de verzamelnaam voor gesproken boeken, hoorcolleges, hoorspelen, audiocursussen en audiotours, worden steeds populairder. Omdat vrijwel iedere consument een mp3-speler heeft wordt wacht- en reistijd opeens een stuk leuker en nuttiger.

Onderzoek onder 550 luisterboekenconsumenten toont aan dat bijna 40% van de consumenten cd’s koopt in de boekwinkel of bij webshops. 22% van de consumenten zegt alleen nog maar legaal te downloaden bij internetwinkels, en bijna 24% koopt zowel cd’s als downloads. De overige 14% gaat hoofdzakelijk naar de bibliotheek om luisterboeken te lenen. Van de consumenten die luisterboeken kopen, kiest dus meer dan de helft soms of altijd voor een download.

Het onderzoek laat ook zien dat 92% van de luisterboekconsumenten regelmatig of af en toe luistert naar romans, thrillers en korte verhalen. 66% geeft aan romans en literatuur als favoriet genre te hebben, en 63% kiest voor thrillers. Ook jeugd- en kinderboeken zijn populair, vooral vlak voor vakantieperiodes, want 67% geeft aan regelmatig of af en toe jeugd- en kinderboeken te kopen. Een categorie die daarnaast grote populariteit geniet zijn non-fictie titels als hoorcollege’s over kunst, wetenschap en geschiedenis. Zo’n 58% van de consumenten luistert er regelmatig of af en toe naar.

Lees ook:Luisterrijk is Downloadwinkel van het Jaar
Lees ook:Boeken populair bij jonger publiek
Lees ook:Boeken doen het beter dan bloemen met Valentijn
Lees ook:Harry Potter luisterboeken eindelijk in Nederlands downloaden
Lees ook:Lezen populairste bezigheid treinreizigers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.