José Hennekam vertelt over misbruik in de kerk

Het boek ‘Pater Noster – Een schokkend verhaal over seksueel misbruik door de Kerk’ van José Hennekam viel hier gisteren op de deurmat. Vandaag wordt het boek gepresenteerd. Opmerkelijk, want vier jaar geleden toonde geen enkele uitgever interesse.

Waar men toen dacht dat in Nederland geen misbruik binnen de RK Kerk plaatsvond, weten we inmiddels anders. De kranten staan er vol mee en op tv wordt er in de ene na de andere actualiteitenrubriek over gesproken. Ik was dan ook meteen nieuwsgierig naar dit boek.

Het verhaal van José Hennekam is heftig, dat blijkt al meteen uit de tekst op de cover: “Lieve Heer, ik vond het helemaal niet leuk wat ik van pater Deeds moest doen. maar hij zei dat het zo hoorde.” Maar helaas schort het wat mij betreft daarna aan de uitwerking. Ik heb namelijk in eerste instantie constant het gevoel dat het allemaal meevalt.

Natuurlijk is het vreemd dat de billen van de jongens na het douchen uit elkaar worden getrokken om te controleren of het daar ook schoon is, maar verder krijg je pas op tweederde van het boek het gevoel dat je naar een hele slechte film kijkt. In eerste instantie had het namelijk net zo goed het verhaal kunnen zijn van het zielige jongetje dat van zijn ouders op internaat moet. Dat is jammer.


Pater Noster
J. Hennekam

Lees ook:Van misbruik in de katholieke kerk tot tuinieren
Lees ook:De pater en het meisje: aangrijpend verhaal
Lees ook:Vrome zondaars biedt onthullend overzicht misbruik RK Kerk
Lees ook:Seksueel misbruik in de katholieke kerk
Lees ook:Boek over kindermisbruik Rooms-Katholieke kerk actueel

2 reacties op “José Hennekam vertelt over misbruik in de kerk

  1. Maria Adan

    Normaal gesproken ben ik het met uw reviews meestal wel eens. In dit geval echter totaal niet. Ik vind de opbouw van het boek prachtig. Langzaam maar zeker lees je hoe het vertrouwen van een kind gewonnen wordt en vervolgens beschaamd. In een schitterende, sobere stijl, chapeau voor de schrijver. Geen sensatieboek, maar een literair juweeltje over een afschuwelijke onderwerp. Doe dat maar eens na.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.