Barbara Stok tekent het leven van Vincent van Gogh

Barbara Stok, de kersverse winnares van de Stripschapprijs 2009, heeft opdracht gekregen een stripbiografie van Vincent van Gogh te tekenen. De Groningse tekenares zal aan de hand van personen en gebeurtenissen uit het leven van de beroemde schilder zijn levensverhaal navertellen. Een inspiratiebron vormen de modellen die bekend zijn van Van Gogh’s schilderijen, zoals zijn vriend Paul Gauguin, de aardappeleters of dokter Gachet.

Voor Stok, wiens werk meestal betrekking heeft op haar eigen leven, is dit de eerste lange strip over iemand anders. Volgens haar uitgever is ze al van jongs af aan gefascineerd door de schilder.

De stripbiografie is een gezamenlijk initiatief van het Van Gogh Museum in Amsterdam en de intendant strips van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. Het Fonds BKVB financiert een belangrijk deel van het project. De biografie wordt uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar.

En er is nog meer leuk nieuws voor Stok. Ze is vanaf 29 augustus iedere zaterdag te zien met een wekelijkse (strip)column in NRC Handelsblad.

Lees ook:Vincent van Gogh: De worsteling van een kunstenaar
Lees ook:Marten Toonder Prijs 2011 voor Peter Pontiac
Lees ook:Alle strips van Peter Pontiac in één bundel
Lees ook:Marten Toonderprijs; nieuwe oeuvreprijs voor striptekenaars
Lees ook:Dvd en boek over Vincent van Gogh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.