Pedo-regels houden Britse schrijvers buiten de school

Anthony Horowitz, Quentin Blake en een aantal andere bekende Britse auteurs en illustratoren van kinderboeken bezoeken komend schooljaar geen scholen meer. Op deze manier protesteren ze tegen een nieuwe regeling die kinderen moet bewschermen tegen pedofielen.

De auteurs en illustratoren zijn – net als andere personen die, betaald of vrijwillig, met kinderen werken – verplicht zich in te schrijven in een database van de veiligheidsautoriteit Independent Safeguarding Authority (ISA). Vervolgens checkt deze bij politie en justitie of iemand bekend staat vanwege eerdere delicten. Op basis van de Vetting and Barring Scheme, zoals de regeling heet, kan deze autoriteit mensen verbieden met kinderen te werken. Inschrijven kost ook nog eens zo’n 75 euro.

In de Britse krant The Independent laat schrijver Philip Pullman, bekend van Het Gouden Kompas-trilogie, weten dat hij vindt dat de regeling iedere vorm van gezond sociaal verkeer ondermijnt. Hij vindt het bespottelijk en beledigend dat hij nu als een bedreiging wordt gezien.

Lees ook:1,2 miljoen euro voor literaire tijdschriften
Lees ook:Grote namen op Boekenbeurs 2013 in Antwerpen
Lees ook:A.W. Bruna organiseert sponsorloop voor Booksteps
Lees ook:Prins Harry als stripfiguur
Lees ook:Kitty Crowther wint Astrid Lindgren Memorial Award

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.