Uitgever PCM overweegt afstoten boekengroep

<<Update 13.30 uur >>

Uitgever PCM overweegt zijn boekenuitgeefgroep, met daarin bekende namen als A.W. Bruna, De Boekerij, J.M. Meulenhoff, Het Spectrum, Standaard Uitgeverij en Unieboek BV te verkopen. Bij de boekenuitgeverijen werken in totaal 250 mensen. Dat maakte PCM Uitgevers vandaag bekend.

PCM, dat onder meer uitgever is van de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad, zegt te zoeken naar ‘de beste toekomst’ voor de boekengroep. PCM Algemene Uitgeverijen is een gezonde en winstgevende onderneming met een sterke positie in de stabiele boekenmarkt van Nederland en Vlaanderen. Sinds eind 2006 kennen de Algemene Uitgeverijen binnen PCM een grote mate van autonomie en zelfstandigheid, hetgeen de ontwikkeling en resultaten van de Algemene Uitgeverijen goed hebben gedaan.

In 2008 haalde PCM Algemene Uitgeverijen met 250 medewerkers en ongeveer 1.200 nieuwe titels een gezamenlijke omzet van € 97,6 miljoen met een bedrijfsresultaat (EBITDA) van € 9,5 miljoen. Dit betekent een toename van de omzet met € 5,6 miljoen en een toename van het bedrijfsresultaat met ruim € 2,0 miljoen in vergelijking met 2007. Over de eerste zes maanden van 2009 laten de Algemene Uitgeverijen van PCM operationeel en financieel een positieve ontwikkeling zien.

Een mogelijke verkoop van deze Algemene Uitgeverijen is het gevolg van de toetreding van De Persgroep, geleid door Christian van Thillo, als aandeelhouder van PCM. De Algemene Uitgeverijen bieden geringe synergievoordelen in de ‘nieuwe constellatie’, aldus PCM, die bij de oriëntatie op de toekomst van haar Algemene Uitgeverijen wordt bijgestaan door The Royal Bank of Scotland.

Het Belgische bedrijf De Persgroep kocht in maart een meerderheidsbelang van 51 procent in PCM voor 100 miljoen euro. In mei werd dit belang uitgebreid naar 58,4 procent. De Persgroep geeft in België onder meer de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen uit. Ook is ze mede-eigenaar van de commerciële omroep VTM.

(Bron: Persbericht PCM / ANP)

Lees ook:Het familieportret best verkochte boek van 2011
Lees ook:Nederlandse lezer verkiest geprint boek boven ebook
Lees ook:Boekverkoop Vlaanderen behoorlijk gestegen in 2011
Lees ook:Vliegeraar best verkochte boek van 2008
Lees ook:Vlaming koopt meer boeken ondanks crisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.