Lees alles over de ervaringen van een figurant (+WIN!)

Misschien heb je al iets gelezen over het nieuwste boek van Marco Knauff. In ‘Take achttien’ beschrijft hij zijn ervaringen als figurant voor film en televisie. Wij spraken met de auteur, die tijdens dit interview ook nog een verrassing voor onze lezers heeft. We mogen namelijk een gesigneerd exemplaar weggeven.

Marco Knauff is de auteur van de romans ‘Een vorstelijk bestaan’, over een alternatief koningshuis en ‘Zijspoor’, over een merkwaardige vermissing. “Daarnaast publiceerde ik een verhalenbundel en een boek over mijn ervaringen als Sinterklaas. Komend jaar verschijnt mijn roman ‘In de schaduw van de Kilimanjaro’, waarin de hoofdpersoon tijdens een vakantie zijn jeugdliefde ontmoet. Mijn verhaal ‘Gisteren, vandaag en morgen’ is verfilmd en won diverse hoofdprijzen op goedbezochte filmfestivals”

‘Take achttien’ is zijn nieuwste werk. “Ik heb dit boek geschreven, omdat ik regelmatig vragen kreeg waarom ik als figurant zulke lange dagen maakte en daarna soms nauwelijks in de film te zien was. Veel buitenstaanders hebben geen idee wat er komt kijken bij het maken van een fotoshoot, een commercial of een film. Op humoristische wijze vertel ik daar meer over.”

Ik geef een kijkje achter de schermen van bekende series als Baantjer en Spangen en films als Pietje Bell en Ocean’s Twelve. Ook laat ik zien hoe een heuse fotoshoot in zijn werk gaat en vertel ik over de lange wachttijden om drie seconden te verschijnen in een commercial. Ik ga in op de praktische zaken van het figureren, zoals het uitzoeken van de juiste kleding en het vinden van een betrouwbaar castingbureau. Het grootste gedeelte van het boek gaat over mijn komische, indrukwekkende of onverwachte ervaringen op filmsets.”

Voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe een film tot stand komt, is dit dan ook een interessant boek. Volgens Marco speelt er zich op een filmset meer af dan menigeen vermoedt. “Zo zijn er voor een commercial van een halve minuut soms meerdere draaidagen en veel mensen nodig. Het is een wereld op zich en het is leuk om daar deel van uit te maken en achter de schermen te kijken. Degenen die regelmatig figureren zullen veel situaties zeker herkennen. Mensen die willen figureren zullen veel aan dit boek hebben, want ik beschrijf eerlijk hoe het eraan toegaat en dat je soms veel geduld nodig hebt en flexibel moet zijn.”

Tegenwoordig is Marco fulltime schrijver. “Sommige mensen denken dat je van de ene op de andere dag auteur bent, maar het is vooral een kwestie van volhouden en doorzetten en héél veel doen. Zo ontwikkel je namelijk je eigen stijl. Door daarnaast allerlei soorten boeken en verhalen te lezen kun je weer van andere auteurs leren. En natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je plezier in het schrijven hebt!”

Wij mogen een exemplaar van ‘Take achttien’ weggeven. Wil jij winnen, geef dan antwoord op de volgende vraag: In welke film had jij graag een rol gehad en waarom? De leukste en origineelste reactie wordt beloond met een gesigneerd boek! Meer weten over het werk van Marco Knauff bezoek dan zijn site: www.marcoknauff.nl.

Lees ook:Niet een, maar drie boeken te winnen!
Lees ook:De hel van ’63 – (boek)trailer
Lees ook:Komt een vrouw bij de dokter nu ook in Leeslicht
Lees ook:Mailen met Mattijs Joosten over Vatbaar voor illusies
Lees ook:Kapitein Marco Kroon spreekt zich uit over leiderschap

23 reacties op “Lees alles over de ervaringen van een figurant (+WIN!)

  1. Enno de Witt

    Ik zou graag mee hebben gespeeld in de romantische komedie Banane al cioccolato (1986) van de Italiaanse regisseur Riccardo Schicchi, die ook het scenario schreef. Vanwege hoofdrolspeelster Ilona Staller, waar ik toch wel een zwak voor had, maar met name omdat deze film voor een periode staat waarin dromen nog gewoon werkelijkheid konden worden. De geest waaide vrijuit waar hij wilde, heel anders dan in onze sombere dagen, waarin boetpredikers de krantekolommen vullen en steeds minder mag. Maar alles gaat voorbij. Staller is huisvrouw, Schicchi zit in het gevang en mijn filmcarrière kwam nooit verder dan een sprekende bijrol in een low budget voorlichtingsfilm. Het enige wat overblijft zijn de scherven van dromen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Patricia

    In Minoes, omdat ik best graag een keer een kat-mens zou willen zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Romy

    Nog liever dan een rol in een film te spelen,
    Zou ik een Disney-film inspreken,
    Met mijn hoge piepstemmetje,
    Geluid geven aan Ratatouilles streken.

      /   Beantwoorden  / 
  4. M. Maas

    Ik zou kiezen voor de nieuwe film Shopaholic: shoppen, lol, vriendinnen, liefdesverdriet, gewoon een film over mijn leven :)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Clau-dya

    Ik zou in elke film willen spelen als ik maar als tegenspeler Justin Timberlake heb!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Marieke Verschuren

    In a nightmare on elmstreet, en dan in de huid kruipen van Freddy, heerlijk om een keer de mensen de stuipen op het lijf te jagen

      /   Beantwoorden  / 
  7. Laura

    Ik zou kiezen voor een James Bond film! Spanning en sensatie zijn aan mij wel besteed!

      /   Beantwoorden  / 
  8. Bart Nieman

    Pietje Bell, lekker allemaal stoute dingen doen ;)

      /   Beantwoorden  / 
    1. jah mama

      als je stoute dingen wilt doen moet je in een 18+ film mee spelen;)

        /   Beantwoorden  / 
  9. w davelaar

    de schippers van de kameleon, leuk

      /   Beantwoorden  / 
  10. Nadine

    In de film Costa als het personage Janet. Zon, zee, strand en alleen maar mooi weer tijdens de opnames. Een prachtige omgeving. Vooral het moment dat Rens en Janet op een verlaten strand oefenen voor de danswedstrijd. Alleen al om die scène zou ik erin willen spelen. En nog een heel klein voordeeltje aan heel deze film: Zoenen met Daan Schuurmans is ook niet het ergste wat je kan overkomen.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Lois

    Een erg leuke rol vond ik Julia Roberts in “Pretty Woman” dat Richard Gere mijn tegenspeler is is natuurlijk ook niet verkeerd.

      /   Beantwoorden  / 
  12. k v kammen

    de film Dirty Dancing er lijkt me niets fijners in de knappe stevige armen van de toenmalige patrick swayze te liggen

      /   Beantwoorden  / 
  13. Debbie

    Ik had graag een rol gewillen in de film “The green mile”..De verfilming van het boek van Stephen King.
    Waarom? Omdat het gewoon een prachtige film is!

      /   Beantwoorden  / 
  14. Anneliese de Waal

    In de films van Bridget Jones, heerlijk film en veel knappe mannen.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Hans Verhoeven

    ik zou graag een rol hebben gehad in de green mile. Deze film spreekt mijn zo aan. psychologisch is dit zo’n sterke film. Ik denk dat ik me geweldig zou vinden in deze film en dat ik er zo in op zou gaan dat het lijkt alsof je het echt beleefd.

      /   Beantwoorden  / 
  16. maurice van eerde

    Ik zou graag willen figureren in een film die over mijzelf gaat…

      /   Beantwoorden  / 
  17. Cindy

    Ik had graag de rol in een film van lang geleden ET willen spelen. Dit blijft een super leuke film.
    Lekker avontuurlijk, grappig en toch aan het einde een traantje wegpinken. Helemaal geweldig die film

      /   Beantwoorden  / 
  18. Bianca

    Dolgraag zou ik mee hebben gespeeld in een verfilming van het boek Pippi Langkous van Astrid Lindgren.
    Ik versleet dat boek vroeger en Pippi was mijn grote voorbeeld. Ze heeft volgens mij stiekem heel erg bijgedragen tot de vrouwen emancipatie.
    Pippi was mijn Heldin !

      /   Beantwoorden  / 
  19. bianca

    Ook een film, maar dan anders: de film van Ome Willem… even weer kind zijn, onbezorgd, lachen, gillen, zingen, ‘vieze’ woorden zeggen: fantastisch toch??

      /   Beantwoorden  / 
  20. Patricia de Ryck

    Deze actie is gesloten. De winnaars zullen per mail op de hoogte worden gebracht.

      /   Beantwoorden  / 
  21. Jose

    In Flodder, haha de rol van Kees, vind ik gewoon geweldig.

      /   Beantwoorden  / 
  22. Ronald Struijk

    Het lijkt mij leuk om in een nog niet verschenen film te figureren. Het lijkt me dan leuk om als figurant een ‘leraar karate’ te zijn, een leraar die in staat is om een leuke les te geven aan mensen van diverse pluimages, bijvoorbeeld les geven aan een sympathieke schrijver, een aardige vrachtwagenchauffeur, enkele pensionarissen, enkele ambtenaren, kortom een zooitje ongeregeld, die het ondanks alles altijd heel goed met elkaar kunnen vinden en die allen hetzelfde gevoel van humor hebben.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.