Shortlist wordt vandaag bekend gemaakt in NOS Langs de Lijn

In de uitzending van NOS Langs de Lijn van vandaag worden tussen 16 en 17 uur de tien sportboeken bekendgemaakt, waarop de sportjournalisten kunnen stemmen voor de Nico Scheepmaker Beker van 2008. Op 20 april wordt de winnaar bekendgemaakt. Op 20 april wordt de Nico Scheepmaker Beker in het Olympisch Stadion uitgereikt aan de schrijver van het beste sportboek van 2008. Bij de vorige edities werd dit verkozen door de Nederlandse sportjournalisten, die drie stemmen konden geven aan alle sportboeken die het voorgaande jaar waren verschenen. Na een optelsom was de winnaar bekend.

De organisatie heeft voor dit jaar echter besloten een shortlist van tien boeken te maken, die in aanmerking komen voor de Nico Scheepmaker Beker. Het is een tussenstap in de vorming van een deskundige jury, die vanaf volgend jaar bepaalt wie de Beker wint. Het is dit jaar dus de laatste keer dat de sportjournalisten via een stemming bepalen wie het beste boek heeft geschreven. Daarnaast is er ook een verkiezing voor de publieksprijs. Deze is al geopend. Iedereen kan hier op één van de ruim 160 boeken stemmen.

De shortlist van 2008 is samengesteld in samenwerking met enkele deskundigen, die op verzoek van de organisatie een lijst van tien favoriete sportboeken hebben samengesteld. Hierbij mochten ze geen voorkeur uitspreken voor een boek, waaraan ze zelf een bijdrage hebben geleverd. Met behulp van die lijsten is door de organisatie van de Nico Scheepmaker Beker een definitieve shortlist samengesteld. De verantwoordelijkheid van deze lijst is dus geheel voor de organisatie, alhoewel zij nooit een betrouwbare lijst had kunnen opstellen zonder de medewerking van onderstaande mensen:

Arthur van den Boogaard – recensent van sportboeken voor Het Parool
Rob de Haan – recensent van sportboeken voor NUSport.nl
Jan Luitzen – redacteur Achilles en recensent van sportboeken voor het Friesch Dagblad
Peter Ouwerkerk – redacteur De Muur en jurylid van de Hard Gras Prijs voor Sportjournalistiek
Marije Randwijk – chef sport van de Volkskrant
Mik Schots – recensent van sportboeken voor het Friesch Dagblad
Edwin Struis – Sportweek

Lees ook:Wie wint dit jaar de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2008?
Lees ook:De macht van de bal bekroond tot beste sportboek 2010
Lees ook:Nico Scheepmaker Beker 2008 voor ‘Voetbal in een vuile oorlog’
Lees ook:Shortlist Nico Scheepmaker Beker
Lees ook:Verkiezing voor Publieksprijs beste sportboek 2008 duurt nog een week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.