Volkskrant drukt stemming met onjuiste cijfers

Lazen we in de Volkskrant dat er weinig te vieren valt vanavond tijdens het Boekenbal. Volgens een publicatie op Boekblad.nl blijkt dit helemaal niet het geval. We lezen in de tekst van RR: “Aan de vooravond van de Boekenweek probeert het ochtendblad met ‘sombere cijfers’ en een graftoon de stemming in het boekenvak te drukken. Volgens GfK-cijfers echter is de omzet in de boekhandel vorig jaar juist gestegen.”

Boekblad:

“”In commercieel opzicht heeft de Nederlandse boekenwereld weinig reden tot feestvreugde”, vindt de Volkskrant. Zij staaft dit helaas met cijfers van het CBS, waarvan bekend is dat die niet zomaar voor het boekhandel te gebruiken zijn. Volgens het CBS zou de omzet van de boekhandel over heel 2008 met 6,5 procent gedaald zijn ten opzichte van 2007.

Joop van Dalen van SMB vertelt dat hij de verslaggeefster nog sterk had afgeraden deze cijfers te gebruiken: “CBS neemt ook de non-books (tijdschriften, kantoorbehoeften, etc) mee, en die zijn dus kennelijk harder gegaan. CBS meet dus niet uitsluitend de boekenverkoop, zoals GfK wel doet.” De GfK-cijfers zijn representatief voor de hele A-boekenmarkt.

Ook Mirjam Hemker van GfK is ontstemd: “Volgens onze cijfers is de omzet over 2008 met 2,4 procent gestegen, inclusief de branchevreemde kanalen. De boekhandel, inclusief Bol.com en ECI, heeft het bovendien met + 3,4 procent beter gedaan dan de branchevreemden. Het vierde kwartaal kende in de boekhandel een kleine daling van 0,6 procent in omzet.” Bovendien was 2007 een bijzonder goed jaar met toptitels als Harry Potter, de Bosatlas en de dieetboeken van Sonja Bakker. Het is moeilijk om zo’n succesjaar te overtreffen.

Dit verklaart meteen waarom de gezondheids- en reisboeken de ‘meest teleurstellende  verkoopcijfers’ tonen, zoals de Volkskrant schrijft. De Bosatlas valt onder reisboeken en de dieetboeken onder gezondheid. Dat de Nederlandse en buitenlandse literatuur het slecht doen, volgens de ochtendkrant, herkent Hemker helemaal niet in de GfK-cijfers.

Ook voor 2009 ziet de Volkskrant het somber in, want bij Selexyz is de omzet tot nu toe zo’n 5 procent achtergebleven, vergeleken met begin 2008. De omzetbarometer die Boekblad magazine publiceert, laat over de eerste weken een fluctuerend beeld zien, maar tot en met week 9 vertoont de omzet een plus van 0,3 procent. De fluctuaties zijn terug te leiden op acties in de branchevreemde kanalen, verklaart Hemker. “Het gaat matig in de boekhandel, maar wel stabiel.”

Ook het kwartaalonderzoek van Intomart/GfK is minder somber over het boekenvak dan de Volkskrant doet voorkomen. Weliswaar zijn minder mensen van plan het komende half jaar een boek te kopen dan vorig kwartaal, maar volgens de marktonderzoeker wil de consument minder bezuinigen op boeken dan op andere producten en heeft de crisis geen effect op het oordeel van de consument op de prijs van boeken. Op grond daarvan concludeert SMB: “De boekhandel is vooralsnog crisisbestendig.”"

Lees ook:Boekenweekcijfers vallen tegen; omzet zes procent gedaald ten op zichte van 2008
Lees ook:Boekverkoop heeft ergste dip achter de rug
Lees ook:Christelijke boekhandels gaan cruciaal jaar tegemoet
Lees ook:Boekverkoop Vlaanderen behoorlijk gestegen in 2011
Lees ook:Wie krijgt de titel ‘Boekhandel van het Jaar’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.