‘Infarct!’ – de naderende stilstand van Nederland (+ korting)

Luc van Bussel en Mark Rutte

Het boek ‘Infarct!’ is een ‘wake up call’ voor de naderende stilstand op 15 mei 2020. Uiterlijk op die datum staat Nederland economisch stil als gevolg van een mobiliteitsinfarct. De Nederlandse welvaart, het welzijn en het ‘welblijven’ worden het slachtoffer van een sluipmoordenaar: files. Auteur Luc van Bussel doet zijn verhaal. Geïnteresseerd bestel dan het boek met korting.

De sluipmoordenaar werd voor het eerst geconstateerd op 29 mei 1955 toen de eerste grote file ontstond rondom Utrecht. Randstedelingen op weg naar de Veluwe en Duitsers die bollenvelden wilden bezoeken liepen op deze eerste Pinksterdag vast bij het knooppunt Oudenrijn. Toen stonden we er ook alleen maar naar te kijken. Dat fenomeen is nooit meer weggegaan.

Op 8 februari 1999 stond er 975 kilometer file tijdens de ochtendspits. In maart 2008 zorgde lichte sneeuwval voor 888 kilometer file op het hoofdwegennet. Volgens TomTom stond er 2.100 KM file als je ook de andere wegen meetelt. Het is niet lang wachten op een nieuw record. In alle aankomende jaren wordt de filedruk, de economische en maatschappelijke schade, de milieuschade en de sociale schade explosief groter. We zullen ieder jaar alle records breken. In 2020 staan we dan stil. De ochtendspits valt dan samen met de avondspits.

Particuliere weggebruikers mogen dan niet meer de weg op, met uitzondering tussen 12.00 en 13.00 uur en ’s avonds na 21.00 uur? Vakantieperiodes worden verder regionaal gespreid om zodoende deze periodes te onttrekken van de algemene crisisregeling? Het volledig verloederde Openbaar Vervoer wordt dan eindelijk gratis: niet als visie of strategie, maar uit pure wanhoop.

Het eerste Nationaal File Forum van 15 mei 2008 in theater Spant! te Bussum riep burgers, bedrijven en politiek op om niet langer de ogen te sluiten voor een sluipmoordenaar die het imago heeft van ‘onoplosbaar’. “Laat ik maar met de deur in huis vallen”, zei Guido van Woerkom van de ANWB. “De Files zijn in Nederland niet op te lossen!”. In de wandelgangen van het theater werd verhit en druk gespeculeerd over een mogelijke conspiratie theorie tussen de Overheid, de ANWB en de Milieubewegingen. Het drieluik houdt de mythe, dat de sluipmoordenaar “Files” niet op te lossen zijn, keurig in stand? “Sorry”, lijkt het te klinken, “we kunnen de files helaas niet oplossen. Wen er maar snel aan.” Hoe makkelijk laten we ons onderdompelen in de mythe dat files onoplosbaar zijn? Laten we de mythe doorbreken en geen tijd meer verkwanselen aan dure onderzoeken en commissies.

De aanbevelingen van de Taskforce Mobilteitsmanagement van Lodewijk de Waal werden geprezen, maar zijn flankerend en flinterdun. Het is niet het gebrek aan initiatieven of participerende bedrijven om Nederland mobiel te houden, maar de ‘hypegiaphobia’: de angst om verantwoordelijkheid te nemen en maatregelen door complexe regelgeving heen te drukken. Het Nationaal File Forum, de Stichting Struisvogel, de Partij van de Filerijder en het boek ‘Infarct!’ zijn een noodkreet om de mythe te doorbreken dat files onoplosbaar zijn of een noodzakelijk kwaad. Het aanleggen van de minimaal noodzakelijk kilometers hoofdwegen –en provinciaal wegennet en het voeren van een uniek Openbaar Vervoerbeleid lijken lastiger dan een landing op de Maan of Mars. Alhoewel de NS plaatsneemt in het initiatief ‘Nederland Bereikbaar’, schroomde de club niet onlangs de prijs van een retourtje ziekelijk duurder te maken ten opzichte van een enkele reis.

Nederland is het meest welvarend land ter wereld per KM2, telt het hoogst aantal inwoners per KM2, telt het hoogst aantal voertuigen per KM2. De naderende stilstand van Nederland Distributielast betekent een directe aantasting van onze welvaart en ons welzijn. Het boek Infarct geeft inzicht in de dramatische wijze waarop het Poldermodel en het Madurodambeleid de Nederlandse economie tot stilstand gaat brengen. De missie van het boek ‘Infarct!’ is het volledig informeren en tijdig mobiliseren van Nederland om de naderende stilstand voor te zijn.

Geïnteresseerd? Bestel dit boek dan hier. Normaal kost het boek € 19,95, maar lezers van http://boeken.blog.nl krijgen 25% korting. Voer dan de kortingscode 1510 in en betaal slechts € 14,95.

Lees ook:Kom lezend zwarte zaterdag 4 augustus door
Lees ook:Leven Lang Leren in de file
Lees ook:De voorsprong van geluk
Lees ook:Toots Thielemans vereeuwigd in boek
Lees ook:Libris Geschiedenis Prijs voor Van der Boom

2 reacties op “‘Infarct!’ – de naderende stilstand van Nederland (+ korting)

  1. Patricia de Ryck

    Bedankt voor de tip Mark.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.