Winkeler Prins verliest van Wikipedia

De papieren versie van de encyclopedie Winkler Prins verdwijnt. Dat bevestigt Martine Both, hoofdredacteur van Winkler Prins,  in Het Laatste Nieuws. De negende druk, die uitkwam in 1995, was de laatste Winkler Prins in boekvorm. “Voortaan gaan we ons concentreren op onze rol op het internet”, zegt Both.

Laatste editie in 1995
“Decennialang trokken encyclopedieverkopers van deur tot deur om encyclopedieën aan de man te brengen, maar door de komst van het internet hebben mensen veel minder behoefte aan een papieren naslagwerk”, stelt de hoofdredacteur. “De laatste druk dateert van 1995. Het internet stond toen nog in zijn kinderschoenen, maar we voelden al dat de verkoop van de papieren encyclopedie afnam.” De jaarboeken die Winkler Prins ter aanvulling op de 7de, 8ste en 9de druk uitbrengt, blijven evenwel bestaan, benadrukt Both.

Geen cd-roms meer
Winkler Prins stapt ook af van de verkoop van cd-roms in boekhandels. “We gaan ons voortaan concentreren op onze rol op het internet. De tiende druk verschijnt volgend jaar in drie versies (voor kinderen, jongeren en volwassenen) tegen betaling op het internet”, luidt het. Een abonnement zal ongeveer tussen 35 en 50 euro kosten. “Dat is een veel democratischere prijs dan de boekvorm”, zegt Both nog. De negende druk in boekvorm kostte 4.500 gulden (2.042 euro).

Online abonnement
Hoe je een online abonnement op de Winkler Prins kan nemen, is nog niet duidelijk. “Onze huidige online versie, Encarta MSN, is niet toegankelijk voor Nederlandstaligen buiten Nederland. We zullen dus een ander systeem moeten toepassen vanaf volgend jaar, bijvoorbeeld een toegangscode die je kan kopen in de boekhandel. Maar daar zijn we nog niet uit”, besluit Both.

Lees ook:ECI Nederland zet succesvolle online strategie door
Lees ook:Dikke Van Dale Online
Lees ook:Franchiseformule Bruna stapt in verkoop eBooks
Lees ook:J.K. Rowling begint proces
Lees ook:Vrouwen van prins Bernhard erg succesvol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.