Gids over zelfdoding te koop

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek naar Zorgvuldige Zelfdoding (WOZZ) geeft een gids uit die een overzicht geeft van allerlei humane wijzen om zelfmoord te plegen.

De gids moet het Schotse Boekje vervangen, dat vorige maand uit de handel is genomen. Dit boek was alleen verkrijgbaar voor leden van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.

De voorzitter van WOZZ, Piet Admiraal, onderstreept dat het geven van informatie over zelfdoding legaal is. Hij denkt niet dat het boek zal aanzetten tot zelfmoord. Cijfers lijken hem gelijk te geven. Zowel het Schotse Boekje als deze nieuwe gids gaan in op zelfdoding door vergiftiging. Het aantal zelfmoorden door vergiftiging is sinds de tijd van deze publicaties gelijk gebleven.

Het boekje kan besteld worden via de site van de WOZZ: http://www.wozz.nl/

Lees ook:Boektrailer: Jong over zelfdoding
Lees ook:Joost Zwagerman overleden; dit schrijven de media
Lees ook:Lockerbie-dader Abdel Basset al-Megrahi schrijft boek
Lees ook:Zet Nederlandse schrijfster tot zelfmoord aan?
Lees ook:Disney Gouden Boekjes verzamelen bij AD

6 reacties op “Gids over zelfdoding te koop

 1. c

  handig joh hulpverleners hoeven niet meer mensen levens te redden dankzij dit soort mafkikkers die mensen die dus gewoon tijdelijk behoorlijk ziek zijn en daarom niet willen en kunnen leven die wel geholpen kunnen worden net dat ene zetje te geven over de rand. En dan vinden veel mensen het blijkbaar nog normaal ook dat het uitgegeven en zelfs verkocht word en ook nog op internet te lezen is .

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frans

  Deze GIDS zet aan tot MOORD! En is daarom in strijd met de Strafwet!

  Kijk, wat let iemand om aan de hand van de uitleg van de gids gewoon te gaan moorden, omdat “hij nou eenmaal praktijk op moet doen,” vóór hij weet dat hij het moorden onder de knie heeft en de hand veilig aan zichzelf kan slaan, nietwaar?

  Wat een dom land!

  Dat op tilt gaat voor iemand die een filmpje maakt van 15 minuten over een boek, maar geen enkel probleem heeft met dit boek dat aanzet tot moord.

  Ja, ach, als de ‘ondraaglijk lijdende’ maar éérst zorgt al zijn geld kwijt te zijn aan de dokter en farmaceutische indsutrie, dan is het zaak hem zo snel mogelijk tussen 6 plankie of in een vaas te hebben, omdat hij anders geld kost…

  Wat een wereld.

  WIE EUTHANISEERT DEZE DWAASHEID EN DE DWAZEN VAN DIT BELEID?

    /   Beantwoorden  / 
  1. W.J. Hohage

   Het is lariekoek dat dit boekje aanzet tot zelf”doding”. In tegenstelling tot gelovigen kunnen niet-gelovigen gelukkig nog wel zelfstandig denken en handelen en zijn niet afhankelijk van rara fratsen van dominees of pastoors. En bovendien: waar bemoeien deze mensen zich mee. Ze laten geen protest horen als er jongens naar Irak of Afghanistan worden gestuurd. Mijn leven en mijn dood behoren mij toe en niemand anders. Ikzelf bepaal wanneer ik wens te sterven als het nodig mocht zijn.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Nicolas

  Prima dat dit boek er is. Of moeten deze mensen, als ze nog in staat zijn tot, zich dan voor een trein gooien of andere crue methodes? Of moeten deze mensen blijven lijden omdat we liever oogkleppen ophebben voor iets waar we als maatschappij niet aan herinnerd willen worden?
  Het boek zet niet aan tot iets, het is slechts een hulpmiddel voor diegene die een weloverwogen besluit heeft genomen. Jammer dat sommige mensen hun frustraties niet goed kunnen verwoorden en daarom domme reacties geven, zoals bovenstaand.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Pieter Kleerebezem

  Als socioloog en als ervaringsdeskundige (geb. 1921, lid NVVE, kankerpatient), volledig bij zinnen, wilsbekwaam en nog niet ernstig lijdend, dank zij een voortreffelijke medische begeleiding en een optimistische kijk op dit tijdelijke en tamelijk futiele mensenleven temidden van miljarden soortgenoten, dankzij dit alles dus:
  Bravo WOZZ!
  Stop degenen die ons het grondrecht op zelfbeschikking van gezonde, wilsbekwame mensen al veel te lang ontfutselen. Stop echter ook die obsessionele concentratie op de medische en juridische vragen met betrekking tot de DODING.
  Het gaat om LEVEN, om de afronding en bewuste voltooiïng van het eigen leven, om maximaal haalbare bescherming van de naasten en de andere medemensen tegen gruwelijke ervaringen. Het gaat om liefde, mededogen, het verlenen van de hulp waarnaar een naaste (welbewust en wilsbekwaam) snakt of heeft gesnakt toen zij/hij dat zelf nog kon uiten.

  Anderen hebben daarin geen enkel recht van verordonneren en eigenmachtig handelen. Elke macht moeten wij hun daarin ontzeggen. Dat is een kwestie van menselijkheid, van beschaving. Ieder leven is maar één mens eigen.

  Assen, 6 april, 2008.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Yunus

  Wat ben ik blij dat er ook nog intelligente mensen bestaan!
  Ik vind het schandalig dat ons vrije land nogsteeds het conservatief idee heeft het recht te hebben om over het leven-en-dood van een burger te mogen beslissen.
  Zoals het tegenwoordig gelukkig raar word gevonden als het bestuur zou mogen beslissen iemand te laten executeren,
  vind ik het net zo raar als het zou mogen verbieden iemand vrijwillig te laten sterven.
  Het ziel is immers het bezit van het lichaam waarin het huist.
  Intelligente mensen die er serieus over na gedacht hebben, en misschien niet eens in een wanhoop toestand verkeren, hebben naar mijn mening het volste recht op zelfdoding.
  Het kan zelfs reactie op een filosofische stroming zijn, die zo rationeel nadenkt dat het er zeker van is dat onze werkelijkheid eigenlijk maar als een zeepbel is. Er is dan maar één oplossing om uit de illusie te ontsnappen, de dood. En waarom zouden ze dat willen? Dat weet ik niet. Maar het zal wel een logische conclusie zijn, die ik met mijn semi-rationele denkvermogen niet helemaal duidelijk kan bevatten.
  Maartoch, misschien blokkeren we ons dus voor een onderwerp dat juist de enige echte logische stap in ons levenzou kunnen zijn. Iets wat we misschien allemaal helemaal zouden begrijpen als we allemaal super intelligent zouden zijn.
  Wel ironisch, want dat zou wel een hele goede verklaring kunnen zijn waarom zo een groot deel van de wereldbevolking absoluut niet intelligent is.
  Ik vind het in ieder geval een heel interessant onderwerp, de liberalisering van zelfdoding in onze maatschappij. Ik ga er zeker voor proberen te zorgen dat we dit gaan bespreken bij de JongeDemocraten.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.