Wat is er gezonder? Een broodje kroket of een glas sinaasappelsap?

Martijn Katan heeft een boek geschreven over fabels en feiten uit ons dagelijks leven: Wat is nu gezond? En, schrik niet, het antwoord op die vraag blijkt helemaal niet zo gemakkelijk te zijn. Een broodje kroket is erg gezond en in fruit zit helemaal niet zoveel vitamine C.

Er zijn talloze verhalen in omloop over voeding. Misschien meer dan over welk ander product dan ook. Fruit en groente zouden kanker kunnen bestrijden, ‘s ochtends moet je per se ontbijten, ‘s avonds laat mag je daarentegen juist niets meer eten…

Allemaal fabels. Van heel veel zaken is absoluut – nog – niet bewezen dat ze gezond zijn. Heeft rodew ijn een gezond effect op het hart? Volgens Katan weten we dat pas over een jaar of 20.

Ontbijt verplicht? Je voelt je inderdaad wat suffer als je niets eet, maar dat kan prima verholpen worden door het drinken van een paar koppen koffie.

Broodje kroket ongezond? Er blijkt in een kroket erg veel ijzer te zitten. Waar dat vandaan komt, weten ook de voedingsdeskundigen nog niet, maar dat een broodje kroket geen kwaad kan, is wel duidelijk.

Het boek van professor Katan staat propvol met allerlei interessante feitjes, en het is leuk om op feesten en partijen met je voedselkennis te pronken. Katan voelt zich overigens geen zendeling. ‘Mensen hoeven niets van me aan te nemen,’ aldus de schrijver. ‘Wat men wel moet blijven doen, is genieten van het eten.’

Een heel gezond uitgangspunt…

Lees ook:Ingrediënten die je lichaam een boost geven
Lees ook:Meer dan 15.000 exemplaren verkocht van 100% gifvrij
Lees ook:Alles moet op: de kunst van eten kopen en koken
Lees ook:Huib Stam vandaag over Eetsprookjes in EenVandaag
Lees ook:Zeven maanden zwanger en een hersenbloeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.