Mailen met… Mark Traa over Prinses Paulina

Foto: Amke

Ken jij het kleinste vrouwtje aller tijden? Mark Traa, redacteur bij HP/De Tijd, schreef een boek over deze bijzondere dame. Hij vertelt meer over ‘Prinses Paulina’ in deze editie van Maulen met…

“Mijn boek gaat over het leven van Paulina Musters (1878-1895) uit het Brabantse Ossendrecht. Ze staat nog steeds in het Guinness Book of Records als het kleinste vrouwtje aller tijden. Toen ze werd geboren mat ze 31 centimeter; ze is nooit groter geworden van 61 centimeter. Het boek beschrijft hoe haar straatarme ouders ervoor kozen Paulina als ‘levende pop’ tentoon te stellen op kermissen en in theaters. Paulina werd een groot succes; ze trad onder meer op in Parijs, Londen en Berlijn. Haar familie werd steenrijk. Maar het meisje heeft allesbehalve een fijne jeugd: ze is altijd onderweg, moet erg vaak optreden en krijgt fysieke klachten. Met alcohol wordt geprobeerd haar in het gareel te houden. Wanneer ze zelfs naar New York mag om voor een duizelingwekkende gage op te treden, moet haar moeder alle zeilen bijzetten om haar nog een menswaardig bestaan te geven.

Het fascinerende verhaal van ‘Prinses Paulina‘, zoals haar artiestennaam luidde, ontdekte ik min of meer bij toeval, toen ik in oude, gedigitaliseerde kranten naar een onderwerp zocht voor een nieuw boek. Ik heb van kinds af aan een belangstelling voor records – het Guinness Book verslond ik als jongetje – en voor geschiedenis. Het verhaal van Paulina kwam hier mooi in samen. Tot mijn verbazing bleek het nog niet eerder uitgebreid beschreven. Aanvankelijk wilde ik een non-fictie boek schrijven, maar gaandeweg koos ik voor een historische roman die sterk is geworteld in de werkelijkheid. Alles wat in het boek staat is echt gebeurd, of het had in die tijd kúnnen gebeuren.”

Wat kunnen de lezers verwachten?
“Een boek dat het dilemma beschrijft van een moeder die voor een duivels dilemma staat: blijf ik met mijn gezin van zeven kinderen leven in armoede of exploiteer ik een kind om de rest een beter leven te geven? Het boek geeft een inkijkje in een wereld die voor ons onvoorstelbaar is: de wereld van de negentiende-eeuwse kermis, waar misvormde mensen zonder gêne worden tentoongesteld.”

Hoe kan een redacteur van HP/De Tijd ook nog een boek schrijven?
“Dat heb ik in mijn vrije uurtjes gedaan. De belangrijkste voorwaarde om schrijven vol te kunnen houden is enthousiasme voor het onderwerp: als dat in grote mate en langdurig aanwezig is, dan komt de inspiratie vanzelf. Het is belangrijk om je voor aanvang van het schrijven van een boek te realiseren of het onderwerp je langdurig (1-2 jaar) kan blijven boeien.”

Al plannen voor een volgend boek?
“Ik heb nog geen concrete plannen voor een nieuw boek, maar ooit zal het vast weer eens gaan kriebelen!”

Wat leest u op dit moment?
“Op mijn nachtkastje liggen nu enkele exemplaren uit de Discus-serie, een reeks jongensboeken geschreven door Ruurd Feenstra (daterend uit de jaren 60 en 70) over een Friese professor die met een zelfgebouwde vliegende schotel strijdt tegen een misdaadsyndicaat. Als jongetje was ik helemaal gek op die boekjes, en nu, dertig jaar later, blijk ik ze nog steeds steengoed te vinden.”

Volg Prinses Paulina ook op twitter: @prinsespaulina.

[isbn]9789025369637[/isbn]

Lees ook:Overweldigend succes voor Chimaera van Xenia Kasper
Lees ook:Mailen met… Catharina de Haas over Vriendschap
Lees ook:Cecelia Ahern schrijft weer een betoverende roman
Lees ook:Mailen met… Linda Jansma over Houvast (+ win het boek!)
Lees ook:Mailen met… Arthur Umbgrove over ‘Hotel Sofia’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.