K. Schippers schrijft geschenk voor Poëzieweek 2014

De dichter K. Schippers (1936) schrijft het Poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2014. In Vlaanderen en Nederland wordt 30 januari de week simultaan geopend met Gedichtendag. Op de vooravond van de week wordt voor de 20ste keer de VSB Poëzieprijs uitgereikt en in Vlaanderen op Gedichtendag de Herman de Coninckprijs.

De Poëzieweek sluit 5 februari op feestelijke en dichterlijke wijze af met het Gedichtenbal en de bekendmaking van de Turing Gedichtenwedstrijd. Klanten van de boekhandel krijgen in de Poëzieweek bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. Eind januari 2013 werd de Poëzieweek voor het eerst in de huidige vorm gehouden. De verkoop van poëziebundels werd in deze week zo goed als verdrievoudigd.

K. Schippers (pseudoniem van Gerard Stigter) debuteerde in 1963 bij Querido met de dichtbundel De waarheid als De koe. In 1996 werd aan K. Schippers de P.C. Hooftprijs toegekend. Voor de roman Waar was je nou ontving hij in 2006 de Libris Literatuur Prijs. Schippers was redacteur van de tijdschriften Barbarber (1958-1971), Hollands Diep (1975-1977) en maakte met regisseur Kees Hin speelse films. In 2010 verscheen De bruid van Marcel Duchamp, een speurtocht naar het leven en werk van de Frans-Amerikaanse kunstenaar. Zijn meest recente poëziebundel is Tellen en wegen (2011). Zijn roman Op de foto verscheen in 2012. Voor jou, een eerbetoon aan zijn vorig jaar gestorven vrienden G. Brands en Bernlef, verschijnt in augustus 2013

De Poëzieweek is een nieuwe Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poëzieclub, Stichting Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, het Nederlands Letterenfonds, Boek.be en de CPNB. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie. Anne Vegter volgde afgelopen Poëzieweek Ramsey Nasr op als de nieuwe Dichter des Vaderlands. Vanaf 2014 vinden ook de Nederlandse Kampioenschappen Poetry Slam plaats in de Poëzieweek.

Voor meer informatie zie www.poezieweek.com en www.gedichtendag.com

Lees ook:Barry Atsma en Arie Boomsma dragen gedichten voor
Lees ook:Thema Gedichtendag en Poëzieweek 2014: Verwondering
Lees ook:Anna Enquist schrijft geschenk voor Poëzieweek 2013
Lees ook:Tsjêbbe Hettinga schrijft Gedichtendagbundel 2010 
Lees ook:Ester Naomi Perquin wint VSB Poëzieprijs 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.