Petra de Boevere: “Dromen komen uit door te delen.”

In deze tijden van crisis is het voor ondernemers steeds lastiger om zich te profileren op de – overvolle – arbeidsmarkt. De online verkoopt neemt fors toe, terwijl winkelpanden leeg komen te staan. Maar juist nú kun je al jouw ideeën waarmaken, dankzij social media. Dat ondervond ervaringsdeskundige Petra de Boevere, die onlangs haar tweede social media boek Durf te doen! uitbracht. Haar succes? Niet blijven hangen in creatieve plannen, maar durven doen.

Doelgericht social media gebruiken
Je staat middenin je zaak, kijkt rond en vraagt jezelf af: waar blijven mijn klanten? Uit verveling gooi je er nog maar een ‘spannend’ twitterbericht uit of je post nog een foto van een nieuw product op Facebook, maar of dit nou daadwerkelijk klanten aantrekt…

Dit scenario is herkenbaar voor blogger, ondernemer, slijter en columniste De Boevere. “Mijn slijterij kende ook zware tijden, maar gaandeweg kwam ik erachter wat ik moest doen om mijn klanten te binden”, zegt ze tijdens haar boekpresentatie in Baarn, die eveneens live via internet wordt gestreamd – ook een manier om social media te gebruiken. “Om een succes van mijn onderneming te maken, moest ik social media op een andere manier gebruiken.” Hoe dit moet, beschrijft ze in haar boek ‘Durf te doen‘.

Als een diner opgebouwd
Misschien kende je haar eerste boek Meisje van de Slijterij al. ‘Durf te doen‘ is het logische vervolg erop, hoewel beide los van elkaar zijn te lezen. Het boek is opgebouwd als een diner: elk hoofdstuk is een gang met een bijbehorend recept. De Boevere legt onder andere uit hoe je echt goed social business bedrijft. Dit doet ze door te vertellen over haar eigen geslaagde projecten als #Twosé en #plan2012, maar ook beantwoordt ze vragen als: wat was de rol van social media bij rampen en de revoluties in de Arabische wereld?

Via Twitter in no-time alle flessen verkocht
Nieuwsgierig naar wat voor tips ze in het boek geeft? De expert doet tijdens haar boekpresentatie wat uit de doeken. “Heb hart voor je zaak”, begint De Boevere terwijl ze een slok van de rondgebrachte prosecco neemt. “Als jij persoonlijk en enthousiast tegen je klanten praat – live of op social media – dan voelen zij zich welkom in jouw zaak en zijn zij eerder geneigd iets te kopen.”

Dat weet ze uit ervaring. “In het buitenland proefde ik een hele mooie wijn, die ik wilde verkopen in mijn slijterij. Ik kon alleen maar hele kratten verkopen, wat neerkwam op ruim zeshonderd flessen. Ik dacht: hoe ga ik deze in vredesnaam zien kwijt te raken? Dit plaatste ik op mijn Twitterpagina. Binnen twee uur had ik al 450 flessen verkocht!”

Social kapitaal en creativiteit
Hieruit blijkt dat je als ondernemer een zeker ‘sociaal kapitaal’ moet bezitten; je hebt gunfactoren nodig. Dat krijg je bijvoorbeeld door contact te houden met je netwerk. De Boevere: “Mijn netwerk bevindt zich in de sociale media – met ongeveer vierhonderd van mijn 12.000 volgers houd ik intensief contact – maar jouw netwerk kan zich misschien afspelen op het voetbalveld. De crowd zit overal. Je dromen komen uit door te delen.

Drie regels
Bevindt jouw netwerk zich ook op internet? Dan zijn er drie regels waaraan je je volgens De Boevere moet houden: je crowd moet je vermaken, informeren en inspireren. “Dat is het enige. Ga alsjeblieft niet proberen te verkopen, je bent namelijk geen webshop.”
Maar buiten al deze adviezen van ‘het wijnmeisje’ luidt het motto vooral: durf te doen!

Tekst: Marjolein de Wit

[isbn]9789400500556[/isbn]

Lees ook:Meisje van de Slijterij durft te delen
Lees ook:Al bijna 5 miljoen Nederlanders hebben Facebook…
Lees ook:Leer wat je kunt doen om hoog te scoren in Google
Lees ook:Je eigen carrièreboek
Lees ook:Social Media Top 50: meest besproken schrijvers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.