Tien jaar Poëziemarathon Groningen

De (landelijke) Gedichtendag bestaat tien jaar en daarom vindt in Groningen dit jaar ook voor de tiende keer de Poëziemarathon plaats. Het festival begon als typisch Groningse invulling van het idee van een gedichtendag – 24 uur continu op allerlei locaties poëzie brengen – en is uitgegroeid tot een van de grotere poëziefestivals. Het evenement past inmiddels ook niet meer op één dag. Gebleven is echter de gevarieerde aandacht voor poëzie in al z’n facetten.

In de stad zelf gaat veel aandacht aan naar de benoeming van de nieuwe stadsdichter. Ook hierin liep Groningen voorop: in 2002 benoemde Groningen als eerste een stadsdichter nieuwe stijl. Vele steden, dorpen, waterschappen, gemeenten, provincies en deelraden volgden het voorbeeld. Aan het einde van de Slotmanifestatie in het Grand Theatre zal burgemeester Jac. Wallage bekend maken wie zich de vierde stadsdichter van Groningen mag noemen.

Inmiddels is in volle omvang het verkiezingsspektakel voor een nieuwe Dichters des Vaderlands losgebroken. Vooral op internet wordt hevig campagne gevoerd. Twee van de kandidaten – Tsead Bruinja en Erik Menkveld – zullen ook op de Poëziemarathon te gast zijn. En van de Groninger Driek van Wissen wordt tijdens de Poëziemarathon nog op waardige wijze afscheid genomen. Hij leest voor en signeert bij boekhandel Selexyz Scholtens en is dan Dichters des Vaderlands af.

Bezoek deze site voor het programma van de Poëziemarathon 2009.

Lees ook:Vijf namen op shortlist Dichter des Vaderlands
Lees ook:Bogaert, Fierens en Richelieu Van Londersele laureaten Herman de Coninckprijs
Lees ook:Gedichtendag – reëel en virtueel
Lees ook:Dichter des Vaderlands dicht voor Poëzie+
Lees ook:Starik Stadsdichter van Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.