Boekenblog leest ‘Eva’s dochter’ van Jaqcueline Zirkzee

De novelle ‘Eva’s dochter’ van Jacqueline Zirkzee is recent verschenen. Dit werk verscheen al eerder in de verhalenbundel ‘Eva’s dochter en andere verhalen’ (2011). Het is een vervolg van Zirkzee’s ‘Het Heksenhuis’ en wordt als een dagboek gepresenteerd. Saskia Boree las dit boek.

Het dagboek begint in februari 1650 wanneer Hélène, Eva’s dochter, een in leer gebonden dagboek van haar moeder krijgt. Hierin schrijft ze over haar saaie leven in Leiden, en hoe erg ze naar avontuur verlangt. Van Oom Hans Georg krijgt ze boeken over de overleden filosoof René Descartes, die ze hongerig verslindt.

Wanneer de nieuwe meid Marit haar intrede doet, verandert Hélène’s saaie leventje vrijwel meteen. Marit wordt haar beste vriendin, waarvan ze het baden in maanlicht leert, en waardoor ze haar hand laat lezen.

Nieuwsgierig als Hélène is, vraagt ze voortdurend naar de verhalen van haar moeder, over het Heksenhuis, en hoe het komt dat de familie het wat breder heeft dan menig andere gezinnen. Het lijkt erop dat de familie een klein fortuin bezit, waar niemand anders vanaf weet. Ineens schijnt Marit nogal van slag te zijn, en wanneer de in het Duits geschreven brief die de meid onlangs heeft ontvangen onder Hélène’s ogen verschijnt, is dat de eerste stap in de richting van het geheim rond Hélène’s ouders.

De meid wordt weggestuurd, en zijzelf wordt verbannen uit de postkamer, mag alleen nog maar de Bijbel lezen, en krijgt slaag. Hélène heeft in de gaten dat ze een aantal stappen moet zetten om te redden wat er te redden valt…

“Jong zijn in de 17e eeuw,” staat er op de achterflap van het boek. “Een tijd van geloof in heksen, van revoluties, de pest, boekdrukkunst en papen. Hoe was dat?” Klinkt voor de doelgroep, lezers vanaf 14 jaar, vrij interessant. Dat het boek in nieuwe stijl is geschreven, maakt het boek vlot leesbaar. Bewonderingswaardig hoe de schrijfster het verhaal in de vorm van een dagboek heeft weten te schrijven, dit moet een grote uitdaging zijn geweest. Met historische precisie legt ze door de ogen van de hoofdpersoon de benamingen die in die tijd werden gebruikt uit, wat het zeer geschikt maakt voor jonge lezers.

Tekst: Saskia Boree

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Duik in het verre verleden met Jacqueline Zirkzee
Lees ook:Bridget Jones: Mad About the Boy vandaag verkrijgbaar
Lees ook:Miriam Jacques, de ex van Ignace Crombé, schrijft nieuw boek
Lees ook:Weer fijne zomerthriller van Suzanne Vermeer
Lees ook:Boekentip van Tess Gerritsen: De Dochter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.