Extreem voetbalgeweld hooligans: ‘voor de kick en de eer’

Wat drijft voetbalsupporters om hun leven te riskeren voor hun club? In ‘Rotterdam Hooligan’ geeft Yoeri Kievits inzicht in de gesloten subcultuur van de meest gevreesde harde kern van voetbalsupporters van Nederland. Het is voor het eerst dat een ervaren hooligan hierover vertelt. ‘Klappen krijgen hoort erbij en als je daar niet tegen kunt heb je bij ons niets te zoeken.’ Rotterdam Hooligan verschijnt 16 november bij Just Publishers

Yoeri Kievits (1983) is ondernemer, heeft een gezin en staat bekend als een intelligente en sociale man. Maar hij is ook al jaren een frontman van de derde generatie Feyenoord-hooligans (FIIIR) en geniet daar een zware reputatie. Al vanaf jonge leeftijd stond hij vooraan bij beruchte en gewelddadige confrontaties met tegenstanders. Georganiseerde ontmoetingen met extreem geweld als uitlaatklep.

Openhartig beschrijft hij zijn leven als Hoolie en geeft een fascinerend inkijk in een wereld van supportersgeweld, eer en broederschap en de minachting voor het wettelijk gezag. In het boek gaat hij in op een aantal spraakmakende incidenten waar hij bij betrokken was. In Nederland en in het buitenland. “Lef en moed, daar draait het om. Nooit wegrennen. Altijd, maar dan ook altijd moet je de naam Feyenoord hooghouden.”

“Ook ik ben regelmatig, soms door meerdere tegenstanders tegelijk, finaal in elkaar geslagen en lens geschopt. Zo brak ik mijn neus, mijn kaak, verschillende ribben en de botten in mijn handen. Ook had ik meerdere keren een zware hersenschudding, liep ik diverse steekwonden op en verbrijzelde ik mijn enkel. Als klap op de vuurpijl kreeg ik een hersenbloeding. En dat allemaal voor mijn dertigste!
Of ik na dit alles anders ben gaan denken? Nee, eigenlijk niet. De dagen erna, als je in het ziekenhuis je huilende ouders ontvangt, dan ben je zwak en ga je twijfelen aan alles. Maar als er in nauwelijks vijf dagen tijd meer dan tweehonderd medesupporters langskomen, zodat het ziekenhuispersoneel met de handen in het haar staat, dan krijg je weer moed. Dan weet je waar je het voor doet. Voor het knokken, voor de kick, en boven alles: voor je vrienden en de club.”

[isbn]9789089752260[/isbn]

Lees ook:Drie maal zoveel poëziebundels verkocht tijdens Poëzieweek
Lees ook:Als ik het leven over mocht doen, zet je aan het denken
Lees ook:Liefde na de dood
Lees ook:Jean Pierre Rawie op de eerste plaats in Poëzie Top Tien
Lees ook:Joanie de Rijke wil met Wilders in discussie als hij ‘In handen van de Taliban’ heeft gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.