Debuutroman Luize Valente brengt geschiedenis tot leven

Een eeuwenoud verhaal in een modern jasje, dat is De sleutel tot het familiegeheim, de debuutroman van Braziliaanse schrijfster Luize Valente.  Ze brengt hiermee de geschiedenis tot leven. En het leuke aan dit boek: onder de sappige geheimen door, leren we ook nog heel wat bij. Blogger Niki Nijboer vertelt er meer over.

Deze roman gaat over een moderne jonge vrouw, Iona, wie opzoek is naar de geschiedenis van haar familie. Er is namelijk een nogal gevoelig geheim, zo vertelt haar oudtante. Maar wat het precies is, wil ze niet vertellen. Iona’s familie is katholiek, maar er zijn allerlei aanwijzingen die duiden dat deze familie misschien meer joods is, dan katholiek. Geen toeval, want toen de Portugezen de Nederlandse kolonie in Brazilië bezetten in de zeventiende eeuw, werden de joden gedwongen om te vertrekken of zich te bekeren tot ‘nieuwe christenen’. De enige manier om het joodse geloof trouw te blijven, was om het stiekem uit blijven te voeren.

Wanneer Iona’s tante komt te overlijden, staat Iona er alleen voor. Niemand kan haar verder helpen, want haar familie gelooft er helemaal niets van. Iona besluit dat ze haar stammoeder wil vinden en daarom moet ze eeuwen terug de tijd in. Als zij weet of zij een joodse stammoeder had en wie dat precies was, kan ze officieel erkend worden als joodse. Dat zou betekenen dat zij toch met haar grote liefde Daniel zou kunnen trouwen. Daniel is joods en kan traditiegetrouw alleen trouwen met een andere jood.

Zo begint er een groot avontuur naar de geschiedenis en de voorouders van Iona. Ze krijgt hulp van een jonge journaliste, Ana, die een documentaire wil maken over de joden die gedwongen werden hun geloof te veranderen eeuwen geleden. Samen gaan ze op onderzoek uit en vinden ze aanwijzing na aanwijzing dat Iona’s familie inderdaad meer joods blijkt dan normaal. Zou ze dan toch stiekem joods zijn? Iona voelt zich al joods, maar wil toch vechten voor erkenning van de staat zodat ze officieel kan zeggen dat ze joods is. Zal dat haar lukken?

Dit boek brengt geschiedenis tot leven en het vangt twee vliegen in één klap. Eigenlijk is het een roman, maar tegelijkertijd zit het boek vol met informatie en zo leer je onbewust een boel, op een lekker luchtige manier. Het deel van journaliste Ana kan soms echter wat zwaar zijn omdat zij het onderwerp feitelijk en wetenschappelijk benadert. Anders dan Iona, voor wie de zoektocht persoonlijk is en wat het boek tot een roman vormt. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in religie, geschiedenis èn een goed verhaal, is dit boek een dikke aanrader.

Over Luize Valente:
Luize Valente is een Braziliaans journalist en documentairemaakster. Ze groeide op in Rio de Janeiro en deelt naar eigen zeggen behoorlijk wat gelijkenissen met één van de hoofdpersonen uit haar boek, Ana de journaliste.. ‘’Ik heb dezelfde levensstijl en levensvisie als Ana, maar ik heb rond Ana wel een ander persoonlijk leven gegeven dan dat van mezelf,’’ vertelt Valente.

Valente startte haar eigen zoektocht jaren geleden uit nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van de nieuwe christenen en joden in Brazilië. Daarover maakte ze al eerder een documentaire. Toch  heeft ze nog lang niet het gevoel dat ze alles heeft kunnen vertellen. ‘’Fictie en werkelijkheid zijn gemixt in dit boek. Mijn ervaringen, mijn gevoelens en mijn impressies zitten erin. Dingen die ik in mijn documentaires eigenlijk niet goed kwijt kon.’’

Nu rest mij nog één vraag: waar gelooft deze gepassioneerde schrijfster zelf eigenlijk in? ‘’Hmm, dat is een goede. Mijn geloof is eigenlijk een constante nieuwsgierigheid naar andere religies en culturen. Daar geloof ik in!’’

Tekst: Niki Nijboer

[isbn]9789046815199[/isbn]

Lees ook:Roman over vierhonderd jaar geheime geschiedenis
Lees ook:De oorlog is nog lang niet voorbij
Lees ook:Verzonnen verhaal Herman Rosenblat nu als roman
Lees ook:Simone van der Vlugt vertelt over In mijn dromen
Lees ook:Boektrailer: Donderdagskind – Alison Pick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.