De bende van Oss: het ware verhaal

Afpersing, corruptie, roof, moord en verkrachting. De beruchte bende van Oss hield in de jaren dertig van de vorige eeuw heel Nederland in z’n greep. De politie stond machteloos en de hoofdrolspelers werden ware volkshelden. Het boek ‘De Bende van Oss’ is een compleet vernieuwde uitgave van auteur Martin Schouten.

In de jaren dertig maakte De bende van Oss, ook bekend als De bende van Toon de Soep, Zuid-Nederland onveilig. De bende pleegde een reeks overvallen en ettelijke moorden. De politie had het nakijken en uiteindelijk werd de hulp ingeroepen van een brigade van de marechaussee. De marechaussee kwam echter veel meer op het spoor dan ordinaire misdaad: corruptie door de overheid, verkrachting door een bekende fabrikant en kindermisbruik door pastoors. Via de pers kreeg de zaak landelijke bekendheid. Voor de katholieke minister van Justitie betekende De zaak Oss het einde van zijn politieke loopbaan.

Journalist Martin Schouten verdiepte zich begin jaren tachtig in deze roerige geschiedenis en sprak onder meer met voormalige bendeleden, een oud-marechaussee van de Osse brigade, een oud- politieman van de Osse politie en vele andere getuigen. Allen zijn inmiddels overleden. Gebaseerd op die gesprekken, die in 1982 al tot een publicatie leidden, aangevuld met nieuw onderzoek en veel aanvullende gegevens, biedt zijn nieuwe boek het complete verhaal over deze beruchte criminele bende uit Oss.

Gebaseerd op deze geschiedenis is tevens een speelfilm gemaakt, de film De Bende van Oss is nu te zien in de bioscoop.

Over de auteur
Martin Schouten (1938) werkte voor het Algemeen Handelsblad, de Volkskrant en HP/De Tijd. Daarnaast schreef hij romans, verhalenbundels en non-fictie.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Essay Maand van de Geschiedenis Wat een held!
Lees ook:Boek over geruchtmakende moord meisje van Nulde uit handel
Lees ook:Vrouwenhandel: grootschalig, gewelddadig en big business
Lees ook:Jacques Vriens en Femke Wolthuis maken familiemusical
Lees ook:Wheelen en dealen met uw geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.