Boek over geschiedenis Colombia van Michael Jacobs

De maand is ‘De geheugenrover’ van Michael Jacobs uitgekomen. Het is een boeiend, veelgeprezen boek over de geschiedenis van Colombia.

Door het hart van Colombia stroomt de Magdalena, volgens sommigen de gevaarlijkste plek ter wereld. Eeuwenlang was de rivier de enige route naar de binnenlanden van Zuid-Amerika. Reizigers kregen te maken met tropische ziekten, gevaarlijke dieren en onveilige binnenschepen. Een derde van de slachtoffers van La Violencia, de burgeroorlog in Colombia van 1949 tot 1958, verdween in de rivier. Dorpen langs de oevers waren getuigen van de grootste bloedbaden in de Zuid-Amerikaanse geschiedenis.

In 2011 voer Michael Jacobs de ruim vijftienhonderd kilometer lange rivier af tot diep in de Andes, waar de guerrilla’s het voor het zeggen hebben. Drie dagen werd hij vastgehouden door de FARC, waarvan Tanja Nijmeijer deel uitmaakt. Een extra dimensie aan Jacobs reis was een toevallige ontmoeting met Gabriel García Márquez, wiens herinneringen snel vervagen en zich steeds meer concentreren op de Magdalena uit zijn jeugd.

De titel en het boek verwijzen naar het belang van het geheugen – iets dat Jacobs van dichtbij heeft ervaren en ervaart: zijn vader leed aan Alzheimer en zijn moeder dementeert. Wanneer Jacobs Márquez ontmoet, blijkt ook die zijn geheugen grotendeels kwijt te zijn. Echter, toen Jacobs de Magdalena noemde lichtten Márquez’ ogen op en zei hij: ‘Ik herinner me alles over de rivier’. Daarmee vielen alle verhaallijnen op hun plaats.

Michael Jacobs werd geboren in Italië en studeerde kunstgeschiedenis in Engeland en de Verenigde Staten. Hij schreef diverse reisboeken en stond in 2004 op de shortlist voor de Thomas Cook Travel Book Prize. Jacobs woont afwisselend in Spanje en Londen.

[isbn]9789401901611[/isbn]

Lees ook:David Böhm: Ex-Farc vertelt over leven in hel van Colombia
Lees ook:Koningin van de historische misdaadroman
Lees ook:Ariël Jacobs is de perfecte man
Lees ook:Michael Jackson biografie bij De Slegte
Lees ook:Debby Petter heeft oorlogsverhaal van moeder op papier gezet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.