Tante Jeroen Krabbé overleefde concentratiekamp

Twee gruwelijke jaren verbleef de jonge, Amsterdamse Mirjam Blits in verschillende concentratiekampen. Zij wist te overleven en keerde na de oorlog moederziel alleen terug. Iedereen die ze lief had was omgekomen in de gaskamers of door de verschrikkingen van het kampleven: haar man, haar ouders, haar hele familie. In die grote eenzaamheid schreef ze alles op wat ze had meegemaakt. Dit bijzondere en indringende tijdsdocument is vanaf vrijdag 10 februari in een nieuwe uitgave te koop met een ontroerend voorwoord van Jeroen Krabbé.

Toen Mirjam Blits na de oorlog terugkeerde naar Amsterdam, begon ze te schrijven. Koortsachtig schreef ze vel na vel vol, om de verschrikkingen en het grote verlies te verwerken. Haar drang om alles vast te leggen was enorm. Het document belandde bij het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (nu NIOD). Daar was men diep onder de indruk en in 1961 verscheen haar manuscript in boekvorm.

Mirjam schreef haar verhaal nooit met de intentie het uit te geven. Ze vertrouwde haar gedachten en gevoelens toe aan het papier om het los te kunnen laten, in haar eigen stijl, ruw en ongepolijst. Auschwitz 13917 is het beklemmende verslag van een jonge Nederlandse vrouw die onder geen voorwaarde haar gevoel van eigenwaarde en haar gevoel voor humor wil verliezen.

“Gillen en kermen bij zweepslagen kwam bij mij niet voor. Mijn nagels in mijn handpalmen gedrukt, tot bloedens toe, ik gaf geen kik. Dat plezier gunde ik ze niet, nooit heb ik maar één keer voor een SS-man of SS-vrouw mijn ogen neergeslagen, nee, dat nooit. De gevolgen waren nog meer slagen. Maar slaan, daar wen je aan en ’s winters krijg je het er lekker warm van.”

Mirjam Blits (1916-2004) was de tante van Jeroen Krabbé. De acteur/schilder raakte zeer ontroerd door het dagboek van zijn ‘tante Mary’. Het inspireerde hem tot een indringende schilderijenserie over zijn joodse familie: De ondergang van Abraham Reiss. Speciaal voor deze heruitgave van ‘Auschwitz 13917′ schreef Jeroen Krabbé een openhartig voorwoord.

[isbn]9789089751775[/isbn]

Lees ook:Geza Weisz, Jeroen Krabbé en Annet Malherbe in #AMNM
Lees ook:Corry Konings schrikt van reactie op biografie
Lees ook:Jeroen Krabbé wil bekogeld worden door filmkijkers
Lees ook:Herinneringen aan bijzondere vriendschap met Anne Frank
Lees ook:Stefan Hertmans wint de Prijs van de Lezersjury

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.