Aad Struijs Persprijs 2014 voor schrijver Toine Heijmans

De Aad Struijs Persprijs voor de Nederlandstalige reisjournalistiek is dit jaar toegekend aan Toine Heijmans voor zijn de reportage Het mooiste stukje, gepubliceerd in de Volkskrant van 20 juli 2013. Heijmans ontving de prijs, een bronzen sulptuur en een geldprijs van 1500 euro, uit handen van juryvoorzitter Hans Bouman, tijdens een drukbezochte bijeenkomst op dinsdag 14 januari, de vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht.

Toine’s verhaal beschrijft een zeilreis langs de Schotse Hebriden, of, in de woorden van de auteur ‘langs de rand van de wereld’. Volgens de jury imponeert Heijmans door zijn poëtische en impressionistische vertelstijl, die zijn verhaal een intrigerend en mysterieus karakter geeft. ‘In dit reisverslag kun je de lagedrukgebieden ruiken, wordt Mallaig een verfrommeld havenplaatsje dat leeft van vis en verdwaalde toeristen, en zou de zwartfluwelen zee, net als voor de Pequod, het schip uit Moby Dick, wel eens een lijkwade kunnen blijken te zijn.’ Heijmans schrijft, zo meent de jury, ‘alsof hij een lijntje met heeft met de goden, of in elk geval met Neptunus.’

De jury van de Aad Struijs Persprijs, die naast Hans Bouman bestaat uit Miranda Schoonderwoerd, Han van Geenhuizen, Wilma Lankhorst en Gerard Jacobs, beschouwt de inzenders van de acht uitverkoren publicaties als het puikje van de Nederlandstalige reisjournalistiek. Dat het prints zijn die dit jaar de hoogste beoordeling hebben gekregen, is louter toeval. Er zijn ook digitale inzendingen, blogs en e-zines ingezonden, evenals -relatief veel- tv-programma’s op het gebied van toerisme en reizen ingezonden maar de prints wonnen ditmaal de kwalitatieve strijd.

Recent is het nieuwste boek van Toine Heijmans verschenen:
[isbn]9789025441883[/isbn]

Lees ook:Bernard Dewulf wint Libris Literatuur Prijs
Lees ook:Claudia Schoemacher schrijft boek over tijd als SM slavin
Lees ook:Recordaantal inzendingen Gouden Strop en Schaduwprijs
Lees ook:Jan Aelberts winnaar van De Brandende Pen 2009
Lees ook:Tom Lanoye vertelt over Sprakeloos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.