Echt eten en Pulpo Kookboek van het Jaar 2013

Echt eten van Jonathan Karpathios (Karakter Uitgevers) heeft vanavond De Gouden Garde, de publieksprijs van de Kookboek van het Jaar verkiezing, gewonnen. De juryprijs ging naar Polpo van de Engelse kok Russell Norman (Karakter Uitgevers). Echt eten won met 40% van de stemmen.

Karpathios is eigenaar en kok van restaurant Vork & Mes in Hoofddorp en kookt met de oogst van de dag, vers uit zijn eigen kwekerij en tuin. De jury over Polpo: ‘De Venetiaanse keuken wordt hier volkomen anders gebracht dan we ooit eerder hebben gezien: dit is culinaire literatuur, maar dan een heel toegankelijke. Dit boek is voor íedereen.’

Daarnaast reikte jurylid Hans Robertus vanavond in het Conservatorium Hotel in Amsterdam de prijs voor beste vormgever/fotograaf uit aan Lise Weuts voor haar kookboek Kijk ik kook. Het boek won tevens de goede doelen prijs: ‘Uniek vormgegeven, perfect voor de doelgroep, nodigt uit tot koken en de afveegbare pagina’s zijn geweldig’, aldus Pierre Wind. De Vlaamse Lise Weuts studeerde in 2012 af als grafisch ontwerpster. Door samen met haar nicht te koken, die het syndroom van Down heeft, kwam ze op het idee van een kookboek voor deze doelgroep.

Lekker lokaal, koken met het beste van de buurtboer van Jobien Groen won de prijs voor het meest duurzame kookboek. De jury: ‘Lekker lokaal is een mooi vormgegeven boek met een heldere uitleg over regionale en seizoenproducten in en rond Amsterdam. Op naar een serie, heel Nederland door! De eervolle vermelding ging naar het kookboek Hallo Paleo van Willeke Linneman. Het is gebaseerd op paleo-voeding zoals de mens dat at in het Stenen Tijdperk: (mager) vlees, vis, schaaldieren, groenten, fruit, eieren, noten en zaden.

De Kookboek van het Jaar verkiezing is de opwarmer van de jaarlijkse Kookboeken7daagse en wordt georganiseerd door De Wonderneming van Fusina Verloop. In deze week staan de genomineerde kookboeken extra in de spotlight. De andere nominaties zijn De smaken van Spanje van Claudia Roden (Fontaine Uitgevers), Virgin to veteran van Sam Stern (Good Cook), Gastrovan van Sjaak Borsboom, Jeroen Simons en Olivier van der Rhee (Uitgeverij Komma) en Werken met vis van Bart van Olphen (Carrera Culinair). Tevens vinden er allerlei evenementen rondom kookboeken plaats in kookwinkels, (kook)boekwinkels, openbare bibliotheken en warenhuizen in heel Nederland. Daarnaast serveren restaurants gerechten uit eigen boek, geven auteurs tips & trucs.

Kortom allemaal leuke boeken die je met Sinterklaas cadeau kan geven.

Lees ook:Kookboeken7daagse krijgt eigen magazine
Lees ook:Zes boeken genomineerd voor Kookboek van het Jaar
Lees ook:Beste kookboek van Albert Heijn
Lees ook:Kookboeken7daagse: 9 tot en met 17 november
Lees ook:Webwinkel specialiseert zich in kookboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.