Eerste Jan Wolkers Prijs voor Simon van der Geest

De eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek is afgelopen zondag in het radioprogramma Vroege Vogels uitgereikt aan Simon van der Geest. Hij won met zijn spannende jeugdboek Spinder eerder dit jaar ook al de Gouden Griffel. Op Texel kreeg Simon van der Geest de prijs uitgereikt door jurylid Karina Wolkers: €5000,- en een origineel literair portret gemaakt door Siegfried Woldhek.

De jury kon voor deze prijs kiezen uit ruim 180 ingezonden boeken. De prijs is een initiatief van Wereld Natuur Fonds, Vroege Vogels en de Volkskrant en werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. De variatie in genres was groot: wetenschappelijke uitgaven, fotoboeken, poëzie, romans, fictie, veldgidsen en kinderboeken. Dat maakte het kiezen van vijf nominaties moeilijk, maar na de samenstelling van de shortlist bereikte de jury opvallend snel overeenstemming over de winnaar. Spinder werd binnen een paar uur unaniem gekozen.

Voor de jury gold Van der Geests natuurliefde als belangrijkste criterium: ‘Spinder is een verrassend, prachtig geschreven en spannend dagboek van de jongen Hidde, die met zijn broer Jeppe een slopende oorlog voert om een verborgen kelder waarin Hidde met de bijnaam Spinder, zijn insectenverzameling houdt.’

De jury bestond uit Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Johan van de Gronden (Wereld Natuur Fonds) en Joost Huijsing (Vroege Vogels). De andere vier shortlist-titels waren Verlangen naar hazelworm van Koos van Zomeren, Mijn roofvogels van Rob Bijlsma, Wanhoop nooit aan vooruitgang – brieven van Jac. P. Thijsse verzameld door Marga Coesèl en De Bijen van Nederland door Theo Peeters e.a.

Simon van der Geest (Gouda, 1978) deed de toneelschrijfopleiding. Hij ontdekte dat hij niet alleen toneelstukken, maar ook graag verhalen en gedichten voor kinderen schrijft. In 2009 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met Geel gras. In 2011 ontving hij voor zijn tweede boek Dissus de Gouden Griffel. Verder geeft hij theaterles aan jongeren en kinderen en werkt hij als acteur voor de politie en het leger. Spinder is Van der Geests derde kinderboek.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Gouden Griffel voor Spinder van Simon van der Geest
Lees ook:Pupkin Film koopt rechten Spinder
Lees ook:Kinderboekenweekgeschenk: Per ongeluk! van Simon van der Geest
Lees ook:Gouden Griffel 2011 voor Dissus van Simon van der Geest
Lees ook:Het Wolkers-musem (deel 2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.