Estor, Vandebril en Troch winnen Herman de Coninckprijzen

Annemarie Estor, Michaël Vandebril en David Troch worden 31 januari bekroond met Herman de Coninckprijzen 2013. Op de feestdag van de poëzie wordt poëzieminnend Vlaanderen verleid met twee cadeaus: de gedichtenposter van David Troch en een boek van Anna Enquist.

Beste Dichtbundel
Met de Herman de Coninckprijs voor de Beste Dichtbundel bekroont de vakjury de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een Vlaamse dichter van het afgelopen jaar. Die vakjury bestaat uit Roeland de Trazegnies (voorzitter), Thomas Blondeau, Eva De Roovere, Toon Horsten en Yra van Dijk.

De keuze van de jury viel op de bundel ‘De Oksels Van De Bok‘ van Annemarie Estor (°1973), uitgegeven bij de Wereldbibliotheek. Aanstaande donderdag neemt Estor in de Arenbergschouwburg de prijs ter waarde van € 6.000 in ontvangst, met de steun van de Provincie Antwerpen. In 2011 won Estor al de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut voor ‘Vuurdoorn me’.

“De winnaar van de Herman De Coninckprijs 2013 laat zien wat zinnelijke taal vermag. Zij weet als geen ander een liefdesrelatie tussen vreemden intens voelbaar te maken voor de lezer. Een dergelijke beschrijving van een haast demonische liefdesrelatie is zelden gezien in de Nederlandse poëzie. [...] Deze poëzie moet u koesteren, zinnestrelen en proeven,” aldus de jury.

Beste Debuutbundel
Met de Herman de Coninckprijs voor de Beste Debuutbundel bekroont de vakjury de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een debuterende Vlaamse dichter van het afgelopen jaar.

Als winnaar kwam Michaël Vandebril (°1972) uit de bus met ‘Het Vertrek Van Maeterlinck/L’Exil De Maeterlinck‘ (De Bezige Bij Antwerpen). Bijzonder is dat de bundel ook de Franse vertaling van de gedichten bevat (L’exil de Maeterlinck). Vandebril krijgt de prijs ter waarde van € 1.000 overhandigd op de Slotshow van Gedichtendag in Antwerpen, met de steun van de Provincie Antwerpen.

Volgens de jury is Vandebril “… een debuterend dichter die in 33 gedichten doet waar een ander taalworstelaar een heel leven voor nodig heeft. Hij rijgt op een sublieme manier woorden tot verzen, verzen tot beelden, beelden tot een gevoel en een gevoel tot een dichtsensatie. [...] een tweetalig geschenk voor de lezer om lang te koesteren.”

Beste Gedicht
Voor de Herman de Coninck Publieksprijs voor het Beste Gedicht mocht het publiek zelf het beste gedicht kiezen uit de oogst van de 5 genomineerde dichters. Het gedicht ‘gezel’ van David Troch (°1977) – uit de bundel ‘Buiten westen‘ – viel duidelijk in de smaak: met 1188 stemmen op een totaal van 3260 was het met ruime meerderheid het populairste gedicht. In 2012 won Troch ook al de prestigieuze Turing Nationale Gedichtenwedstrijd voor zijn gedicht ‘Wij waren geen jongens’.

De mooie Gedichtenposter met ‘gezel’, vormgegeven door Gert Dooreman, kun je op Gedichtendag, donderdag 31 januari, gratis in de deelnemende boekhandel afhalen.
De lijst met de deelnemende boekhandels staat vanaf vandaag op www.boek.be.

Lees ook:Marc Tritsmans en Annemarie Estor winnen Herman de Coninckprijs
Lees ook:Genomineerde dichters Herman de Coninckprijs 2013
Lees ook:Vijf dichters genomineerd voor Herman de Coninckprijs 2011
Lees ook:Wie wint publieksprijs Herman de Coninckprijs 2011?
Lees ook:Y.M. Dangres Meisje dat ik nog moet Beste Debuutbundel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.