Peter van Straaten wint Albert Hahn Prijs

Peter van Straaten mag een nieuwe trofee in zijn prijzenkast zetten. Op 28 juni 2012 reikte Eberhard van der Laan de allereerste ‘Albert Hahn prijs’ uit aan de gelauwerde tekenaar. Deze oeuvreprijs, uitgereikt door het Persmuseum, is bedoeld voor politiek tekenaars die met hun werk als ‘beeldjournalisten’ een bijzondere bijdrage leveren aan de politieke prentkunst en aan het Nederlandse, journalistieke en culturele erfgoed.

De prijs is vernoemd naar één van de belangrijkste politiek tekenaars die Nederland heeft gekend, Albert Hahn Sr. (1877-1918). Het boegbeeld van Het Volk en het satirische blad De Notenkraker. De prijs bestaat uit een geldbedrag van Euro 5.000, – en een bronzen beeld van de bekende beeldhouwer Maja van Hall. Het Persmuseum wil met de Albert Hahn Prijs een politiek tekenaar eren en zijn of haar oeuvre onder de aandacht brengen van het publiek.

Opening Peter van Straaten & Jo Spier Virtuoze Tekenaars van het Nederlandse Leven
De opening werd zeer druk bezocht en was, mede door de sprekers Stefan Verwey en Eberhard van der Laan, zeer geslaagd. Stefan Verwey, tekenaar van onder andere De Gelderlander en de Volkskrant hield een bijzonder grappige voordracht voor zijn vriend en collega van Straaten. De lachsalvo’s gierden door de zaal.

Eberhard van der Laan sprak over zijn diepe bewondering voor het werk van Peter van Straaten. “Ik kwam hem geregeld tegen in cafés in Amsterdam, maar durfde hem niet aan te spreken zo zeer bewonder ik zijn werk.” Peter van Straaten vindt het een grote eer dat hij de eerste Albert Hahn prijs in ontvangst mag nemen.

‘Peter van Straaten & Jo Spier Virtuoze Tekenaars van het Nederlandse Leven’ kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Stedelijk Museum Zutphen en was eerder aldaar te bezichtigen. Een rijk geïllustreerd boekje over de werken is verkrijgbaar voor vijf euro.

De geopende expositie geeft een uniek beeld van het werk van de Nederlandse tekenboegbeelden. De op het oog zo eenvoudige lijnvoering van Spier had grote invloed op het werk van Peter van Straaten. Dit wordt op subtiele wijze blootgelegd in de tentoonstelling, welke te bezichtigen is van 28 juni tot en met 23 september 2012.

Persmuseum
Zeeburgerkade 10
1019 HA Amsterdam
www.persmuseum.nl
Openingstijden:
Di t/m vrij 10.00 – 17.00 uur
Zo 12.00 – 17.00 uur

Lees ook:Onthullingen in biografie kickbokser Ernesto Hoost
Lees ook:Marten Toonder Prijs 2011 voor Peter Pontiac
Lees ook:Prijs der Nederlandse Letterenprijs voor Cees Nooteboom
Lees ook:Gouden Ganzenveer 2009 voor Adriaan van Dis
Lees ook:Pieter Geenen wint Inktspotprijs 2012 met Daredevils!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.