Toplijst AKO Literatuurprijs 2010 bekend gemaakt

Zojuist heeft Femke Halsema, voorzitter van de jury, in de uitzending van Nieuwsuur de zes nominaties bekend gemaakt voor de AKO Literatuurprijs 2010. Kees van Beijnum, Oscar van den Boogaard, Tom Lanoye, Willem Jan Otten, Koen Peeters en David van Reybrouck zijn de gelukkige.

‘Een soort familie’ (Kees van Beijnum, De Bezige Bij), ‘Meer dan een minnaar’ (Oscar van den Boogaard, De Bezige Bij), ‘Sprakeloos’ (Tom Lanoye, Prometheus), ‘Onze lieve vrouwe van de schemering’ (Willem Jan Otten, Van Oorschot), ‘De Bloemen’ (Koen Peeters, Meulenhoff|Manteau) en ‘Congo’ (David van Reybrouck, De Bezige Bij) zijn genomineerd. Op maandag 8 november wordt bekend gemaakt welk van de bovenstaande boeken wordt bekroond met de AKO Literatuurprijs 2010. De bekendmaking van de winnaar wordt rechtstreeks uitgezonden in het actualiteitenprogramma ‘Nieuwsuur’. De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000. Dit bedrag wordt ter beschikking gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw. In 2011 wordt de AKO Literatuurprijs voor de 25e maal uitgereikt.

Er werden dit jaar ruim 430 boeken door uitgevers ingezonden. Begin september maakte de jury hieruit al een eerste selectie van 25 boeken bekend, de Tiplijst. De jury van de AKO Literatuurprijs 2010 bestaat uit de volgende leden:
• voorzitter: Femke Halsema, voorzitter Tweede Kamerfractie GroenLinks
• Maarten Dessing, medewerker BOEK Magazine en recensent Knack Magazine
• Sylvia Dornseiffer, neerlandica en directeur Amsterdams Fonds voor de Kunst
• Frank Hellemans, literair criticus Knack Magazine, docent communicatiegeschiedenis en journalistiek Katholieke Hogeschool Mechelen
• Jeroen Overstijns, criticus De Standaard der Letteren
• Fleur Speet, literair criticus Het Financieele Dagblad

Voor de AKO Literatuurprijs komen boeken in aanmerking die verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. Daarnaast moeten ze of behoren tot de categorie literair verhalend proza voor volwassenen‚ of vallen onder de categorie non‐fictie ‐ zoals reisverhalen, biografieën en essaybundels. Boeken in deze laatste categorie moeten zich wel onderscheiden door de literaire kwaliteit van het proza. De AKO Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non‐fictie; voorzitter van het bestuur is mr. Winnie Sorgdrager.

Lees ook:Femke Halsema voorzitter van de jury AKO Literatuurprijs 2010
Lees ook:Ernst Hirsch Ballin voorzitter AKO Literatuurprijs 2011
Lees ook:Joke van Leeuwen wint AKO Literatuurprijs 2013
Lees ook:Toplijst voor AKO Literatuurprijs 2011 is bekend
Lees ook:AKO Literatuurprijs 2012 – zes boeken op Toplijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.