NVK-prijs postuum toegekend aan René Veenman

Tijdens de slotavond van de Week van de Klassieken heeft het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) de eerste NKV-prijs postuum toegekend aan René Veenman voor zijn in 2009 bij Uitgeverij Vantilt verschenen boek ‘De klassieke traditie in de Lage Landen’. Zijn partner, Kokkie Vermaas, heeft de prijs, een bronzen sculptuur en een geldbedrag, in ontvangst genomen.

De NKV-prijs is bedoeld voor het boek dat het beste een brug slaat tussen de klassieke oudheid en het heden. Een vakjury selecteerde drie in 2009 verschenen boeken. Naast ‘De klassieke traditie in de Lage Landen’ werden ook ‘Natuurverschijnselen van Seneca’ (vertaling: John Nagelkerken) en ‘Lucretius’ De natuur van de dingen’ (vertaling: Piet Schrijvers) genomineerd. De NKV-leden kozen vervolgens het boek van René Veenman tot winnaar.

In ‘De klassieke traditie in de Lage Landen’ schetst Veenman een veelomvattend beeld van de receptiegeschiedenis van de klassieken in Nederland en België. Niet eerder bracht iemand de klassieke invloed op het werk van onder meer schilders, schrijvers, theatermakers en filosofen samen in één overzichtswerk. C.A. de Niet schreef in Reformatorisch dagblad: “Het zijn de verrassende details die de lectuur van dit grondig gedocumenteerde boek tot een zeer aangename ervaring maken. Veenman heeft met dit rijke overzichtswerk een prestatie van formaat geleverd.”

René Veenman (1962-2010) is op 23 maart j.l. zeer onverwacht overleden. Hij werkte als docent klassieke talen in het voortgezet onderwijs en was webmaster van oudheid.nl. Over de receptie van de klassieke literatuur in Nederland publiceerde hij in diverse vakbladen.

[isbn]9789460040375[/isbn]

Lees ook:Week van de Klassieken
Lees ook:Kunstuitgever Veenman Publishers stopt
Lees ook:Geschenk Week van de Klassieken door Piet Gerbrandy geschreven
Lees ook:Ongehoorde symfonie van André Klukhuhn
Lees ook:Nieuwe Tommy Wieringa ook in het Duits

0 reacties op “NVK-prijs postuum toegekend aan René Veenman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.