Bas Blokker en Jutta Chorus schrijven biografie van jonge Claus

Als Nederland kennismaakt met Claus von Amsberg, door stiekem gemaakte foto’s van een verliefd wandelingetje met kroonprinses Beatrix, is hij bijna 39 jaar oud. Een half mensenleven – en wat weten we ervan? Schrijvers Bas Blokker en Jutta Chorus gaan op zoek naar de Claus van vóór die foto uit 1965. Naar het kind dat opgroeide in Afrika en Hitler-Duitsland, naar de soldaat die in Italië de gruwelen van de oorlog zag, naar de jonge diplomaat die de wereld wilde verbeteren. Hoe leefde hij? Wie stonden hem na? Waar kwamen zijn hoge normen en sterke sociale bewustzijn vandaan? En de depressies die hem later zouden teisteren? Het boek, met de voorlopige titel De jonge Claus. Een Duitse geschiedenis, zal naar verwachting in het voorjaar van 2018 bij uitgeverij Atlas Contact verschijnen.

Vanaf het moment dat Nederland hoorde dat de geliefde van Beatrix een Duitser was, en oud genoeg om te hebben gevochten in de Tweede Wereldoorlog, heeft dat gegeven Claus in de schaduw gesteld. Ook al wees onderzoek uit dat zich in de korte tijd dat hij diende geen ‘belastende feiten’ hadden voorgedaan, ook al zei Claus zelf nog zo voorkomend: ‘Ik ben mij welbewust van uw gevoelens’, ook al wist hij met zijn charme en zijn bescheidenheid de Nederlanders voor zich te winnen, hij was bovenal een Duitser, zij het een ‘goede’.

Veel boeken zijn aan Claus gewijd, maar vooral aan de prins-gemaal. De man die zich wegcijferde voor zijn vrouw, de koningin. De man van de ontwikkelingssamenwerking. Van het stropdasgebaar. De zieke. Het verleden van Claus en van zijn familie zijn vrijwel onbeschreven en dat staat een afgewogen beeld van zijn persoon in de weg. Op zijn minst wil je weten of er in zijn jeugd gebeurtenissen en omstandigheden zijn te vinden die vooruitwijzen naar de Claus die wij leerden kennen.

Aan de hand van archiefonderzoek, interviews en reportages willen Bas Blokker en Jutta Chorus een portret maken van de jonge Claus. Zij volgen zijn sporen van Duitsland en Tanzania tot in de Dominicaanse republiek.

Lees ook:Jutta Chorus schrijft biografie over turbulente jaren Beatrix
Lees ook:Documentaire over Hugo Claus in de maak
Lees ook:Portret van prinses Beatrix geschreven door Hella S. Haasse
Lees ook:Eerste gedicht Hugo Claus geveild voor 2.400 euro
Lees ook:Querido Academie en Vrij Nederland lanceren VN Masterclasses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.