Leesuitdaging: Fatma Genç, Ajouad El Miloudi, Jasper Iwema

De Weddenschap wordt de aankomende dagen gelanceerd. Dit is een leesbevorderingsproject voor het vmbo, waarbij drie bekende Nederlanders – actrice Fatma Genç (Spangas), Ajouad el Miloudi (presentator van Puberruil) en motorcoureur Jasper Iwema – leerlingen uitdagen om net als zij in een half jaar tijd drie boeken te lezen. Lukt dat, dan maken de scholieren kans op prachtige prijzen. Een meet&greet met een van de BN’ers bijvoorbeeld, een iPad of kaartjes voor pretparken.

Jasper, Fatma en Ajouad promoten de door hen gekozen boeken door middel van enthousiaste en uitdagende filmpjes op www.deweddenschap.nl. Leerlingen die meedoen kunnen via de website laten weten welke boeken zij gaan lezen en wat ze van de boeken vinden.

De campagne stelt het plezier in lezen centraal. Deelnemers mogen kiezen uit alle Nederlandstalige boeken, zowel fictie als non-fictie. De Weddenschap laat zien dat er een boek is voor iedereen, zelfs voor leerlingen die niet graag lezen. Uit onderzoek blijkt dat lezen onder vmbo-ers een suf imago heeft en dat het leesniveau van leerlingen soms onvoldoende is. De Weddenschap wil hier verandering in te brengen. In 2011-2012, het pilotjaar van De Weddenschap, deden al ruim 3000 leerlingen mee. Scholen en bibliotheken bestelden toen massaal materialen. De verwachtingen voor het tweede seizoen van De Weddenschap (die tot en met 20 maart 2013 loopt) zijn hooggespannen. Het is goed dat het vmbo extra aandacht krijgt, vinden veel leraren Nederlands en bibliotheekmedewerkers.

Lees ook:Yes-R het gezicht van Taalkr8!
Lees ook:Boeken nog steeds populair bij scholieren
Lees ook:Yes-R duikt met winnaars studio in
Lees ook:PISA-onderzoek onderstreept noodzaak leesbevordering
Lees ook:Nieuw woordenboek van Van Dale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.