België moet muts-vrij worden volgens Marianne Zwagerman

De Nederlandse schrijfster Marianne Zwagerman houdt sinds een week de gemoederen bezig in België. Met haar boek ‘Een webshop is geen carrière. Ontsnap uit het mutsenparadijs’ mengt zij zich in de actuele discussie bij onze zuiderburen of vrouwen meer moeten werken. Net als in Nederland werken in België vrouwen weinig uren per week. Daarom deed de Vlaamse minister van Werk, Monica de Coninck, een oproep aan vrouwen om aan het werk te gaan. En hoewel haar bewoordingen mild waren en haar argumenten legitiem, viel half Vlaanderen over haar heen.

En dus werd Marianne Zwagerman vorige week vrijdag ingevlogen om haar bij te vallen in het tv programma Terzake (Canvas). De minister maakt zich vooral zorgen over de economische zelfstandigheid van vrouwen. Ze vindt dat vrouwen goede afspraken moeten maken met hun man over de rolverdeling thuis. Bovendien werken vrouwen gemiddeld maar 27 jaar, en dat is gewoon niet genoeg nu we steeds ouder worden.

Naast deze economische motieven geeft Zwagerman nog een belangrijke reden waarom vrouwen zouden moeten gaan werken. Werken is namelijk leuk. Je wereld wordt groter, je ontmoet mensen die je anders nooit tegen zou komen, je krijgt waardering en het gebruiken van je talenten levert voldoening op.

Zwagerman bepleit een paradigmaverschuiving. “We moeten op een andere manier tegen werken gaan aankijken.” Zij riep daartoe onlangs al op in een interview in het Vlaamse blad Vacature. “Vooral linkse politieke partijen in Nederland doen alsof werk een afschuwelijk strafkamp is waar je zo snel mogelijk uit zou moet ontsnappen”, zegt Zwagerman.

Het boek Een webshop is geen carrière dat Marianne daarover schreef deed in Nederland al veel stof opwaaien, bijvoorbeeld na haar optreden bij Pauw & Witteman in oktober vorig jaar. Ook in België raken ze er nu niet over uitgepraat. Na het debat in Terzake verschenen er al interviews met Marianne in de Vlaamse kranten Het Nieuwsblad, De Morgen en Het Belang van Limburg.

Over de auteur
Marianne ZwagermanMarianne Zwagerman is algemeen directeur bij communicatiebureau Ministerie van Fenomenisering, spreker en schrijver. Zij was directeur digitale media bij de Telegraaf Media Groep en medeoprichter van de omroep Powned.

[isbn]9789461560506[/isbn]

Lees ook:Een webshop is geen carrière, volgens Marianne Zwagerman
Lees ook:Ontsnap uit het mutsenparadijs
Lees ook:Jeroen Brouwers ontvangt prijs voor Vlaams-Nederlandse Culturele Samenwerking
Lees ook:Leonard Nolens krijgt Prijs der Nederlandse Letteren 2012
Lees ook:Wanneer is een vrouw mooi?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.