Haar naam was Sarah best verkochte boek van 2010

Met 496.287 exemplaren is ‘Haar naam was Sarah’ van Tatiana de Rosnay het best verkochte boek van 2010. De titel stond vorig jaar op de tweede plek en is in Nederland in twee jaar bijna een miljoen keer over de toonbank gegaan. Het best verkochte boek van 2009, ‘Mannen die vrouwen haten’ van Stieg Larsson, staat nu op de 2e plek met 281.063 exemplaren. De andere twee delen van Larsson’s Millenniumtrilogie, ‘Gerechtigheid’ en ‘De vrouw die met vuur speelde’, nemen respectievelijk de 3e en 4e plaats in. Het eerste oorspronkelijk Nederlandstalige boek staat op plaats 5, ‘Gezond slank met Dr. Frank’ van Frank van Berkum. Opvallend is dat het best verkochte boek van 2009 en 2010 beide zo’n 496.000 exemplaren verkochten.

Andere oorspronkelijk Nederlandstalige boeken in de Top 10 zijn ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ van Paulien Cornelisse en ‘Op klaarlichte dag’ van Simone van der Vlugt, respectievelijk op de 6e en 8e plaats. Het aantal nieuwe titels (verschenen in 2010) is ten opzichte van 2009 fors gestegen met 20 % naar 53 boeken. Enkele titels hieruit zijn ‘Congo’ van David Van Reybrouck, ‘Tikkop’ van Adriaan van Dis, ‘Huid en haar’ van Arnon Grunberg, ‘Vaslav’ van Arthur Japin, ‘Mama Tandoori’ van Ernest van der Kwast, ‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab en ‘Bernhard. Een verborgen geschiedenis’ van Annejet van der Zijl.

In de Top 10 Nederlandse Romans staat ‘De gelukkige huisvrouw’ van Heleen van Royen op de 1e plaats, gevolgd door ‘Het diner’ van Herman Koch en Franca Treur’s ‘Dorsvloer vol confetti’. In 2010 is er voor ruim € 563 miljoen omgezet aan Nederlandstalige boeken. Dat zijn zo’n 45 miljoen exemplaren. De omzet (Nederlandstalige boeken) is met 4,7% gedaald ten opzichte van 2009, de afzet met 1,9%.

De CPNB Top 100 wordt samengesteld op basis van verkoopgegevens van retailers die onderzoeksbureau GfK Retail & Technology Benelux B.V. verzamelt in opdracht van Stichting Marktonderzoek Boekenvak, aangevuld met opgaven afkomstig van uitgevers en van de boekenclub ECI. De cijfers weerspiegelen de verkoop van het algemene Nederlandstalige boek, dus exclusief school- en studieboeken en boeken in een andere taal.

Lees ook:Het familieportret best verkochte boek van 2011
Lees ook:Stieg Larsson verkocht goed in 2009
Lees ook:Vijftig Tinten-reeks E.L. James wint Gouden en Platina boek
Lees ook:Vliegeraar best verkochte boek van 2008
Lees ook:Eén op de drie e-boeken is spannend boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.