Recensent Gert Jan de Vries is thrillerschrijver Tess Franke

Achter het pseudoniem Tess Franke gaat Gert Jan de Vries, voormalig criticus van NRC Handelsblad, schuil. Dat is bekend gemaakt in een exclusief interview in het Algemeen Dagblad. Onder de naam Tess Franke schreef De Vries vier spannende en actuele legal thrillers rond strafpleitster Femke Wolzak. Onlangs verscheen ‘Maskerade’. Onder andere om zijn schrijverschap gescheiden te houden van het recenseren koos De Vries voor een pseudoniem:

“Dat recensenten azijn pissen komt doordat ze gefnuikte schrijvers zijn, beweert [zoekshopSaskia Noort[/zoekshop] in Afgunst (sic). Ook die verklaring is stokoud en alleen recensenten zijn het ermee oneens. Pas tijdens zijn imposante uitvaartdienst begreep ik dat ook de legendarische Volkskrantrecensent Michaël Zeeman fictie had willen schrijven. De kunstpaus was echter nooit aan het echte werk toegekomen. Sterker nog: schrijver Zeeman had de moed opgegeven omdat recensent Zeeman de lat zo hoog had gelegd.”

“Michaëls mislukking ontroerde me enorm en dat zei meer over mij dan over hem. Ik had immers ook uit schroom mijn schrijverschap eerst uitgesteld voor een studie en later voor onder andere een recensentschap. Van artsen is bekend dat ze zelf nauwelijks naar de dokter durven. Critici hebben navenant weinig vertrouwen in het Vrouwe Justitia-gehalte van hun collega’s. Daarom was ik dan ook in het geniep gaan schrijven. Beter een stiekeme schrijver dan geen schrijver”, aldus Gert Jan de Vries.

Dr. Gert Jan de Vries is voormalig poëzierecensent van de Volkskrant, voormalig thrillerrecensent van NRC Handelsblad, vertaler, ghostwriter en samensteller van ‘De canon van de Europese poëzie’ (in samenwerking met Ilja Leonard Pfeijffer).

[isbn]9789041415387[/isbn]

Lees ook:Tv-tip: VPRO herhaalt Roth-portret van Michaël Zeeman
Lees ook:Michaël Zeeman overleden
Lees ook:Zij staan op de Longlist Gouden Strop 2011
Lees ook:Ontmoet Tess Gerritsen dit weekend
Lees ook:Boek over Bartje-schrijver Anne de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.