Lijsters voor twintigste jaar op de boekenlijst

De Lijsters, in 1990 geïntroduceerd, zijn niet meer weg te denken uit het literatuuronderwijs. Van de extreem goedkope pockets ten behoeve van het ‘lezen voor de lijst’ zijn meer dan dertig miljoen exemplaren verkocht. In de serie, die nu 20 jaar bestaat, zijn inmiddels zo’n achthonderd verschillende titels verschenen. Daarmee zijn de Lijsters van Noordhoff Uitgevers uitgegroeid tot het grootste leesbevorderingsproject van Nederland.

Met de Grote Lijsters deed in 1990 een nieuw fenomeen zijn intrede: extreem goedkope literaire pockets voor scholieren, ten behoeve van het lezen voor ‘de lijst’. Vijf boeken voor vijfentwintig gulden, in een tijd dat in de boekhandel de ‘tientjespocket’ het goedkoopste alternatief was.

De eerste reeks bevatte actuele bestsellers als ‘Hersenschimmen’ van Bernlef en ‘Een vlucht regenwulpen’ van Maarten ‘t Hart, maar ook klassiekers als ‘Het verboden rijk’ van J.J. Slauerhoff, ‘Lijmen/Het been’ van W. Elsschot en ‘Het leven is vurrukkulluk’ van Remco Campert. De serie werd meteen in het eerste jaar een doorslaand succes, reden voor de uitgever om door te gaan op het ingeslagen pad en vergelijkbare series uit te brengen voor jeugdliteratuur (Jonge Lijsters, Vroege Lijsters) en voor Engelse, Duitse en Franse literatuur (Blackbirds, Buchfinken en Merles Blancs).
In totaal zijn er tot dusver ruim dertig miljoen exemplaren verkocht, waardoor de Lijsters met recht het grootste leesbevorderingsproject van Nederland genoemd mogen worden en niet meer uit het literatuuronderwijs zijn weg te denken.

Er zijn in de afgelopen twintig jaar zo’n achthonderd verschillende titels als Lijster verschenen en niet de minste: lijstfavorieten als ‘De aanslag’ van Harry Mulisch, ‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé, ‘Verborgen gebreken’ van Renate Dorrestein, ‘De passievrucht’ van Karel Glastra van Loon, ‘De oesters van Nam Kee’ van Kees van Beijnum, ‘God’s Gym’ van Leon de Winter en ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin. Maar ook buitenlandse bestsellers als ‘Bright lights, big city’ van Jay McInerney, ‘About a Boy’ van Nick Hornby, ‘Angela’s Ashes’ van Frank McCourt, ‘Das Parfum’ van Patrick Süskind, ‘Der Vorleser’ van Bernhard Schlink, ‘La petite fille de Monsieur Linh’ van Philippe Claudel en ‘Stupeur et Tremblements’ van Amélie Nothomb.

Ook de titels van de twintigste jaargang klinken als een klok: in de Grote Lijsters verschijnt onder meer ‘Joe Speedboot’ van Tommy Wieringa, in de Blackbirds ‘The Kite Runner’ van Khaled Hosseini en in de Young Blackbirds ‘The Curious Incident of the Dog in the Night Time’ van Mark Haddon.

Het twintigjarige bestaan van de Lijsters werd onlangs uitgebreid door Noordhoff Uitgevers gevierd in Amersfoort. Talendocenten uit heel Nederland werden getrakteerd op lezingen van Renate Dorrestein, Lieneke Dijkzeul en René Appel, op literatuurworkshops van vakdidacticus Theo Witte en schrijfster/journaliste Aleid Truijens. Tot slot vertelde Herman Koch over zijn eigen ervaringen met docenten op de middelbare school.

Om het twintigjarig bestaan met iedereen te vieren verschijnt het boek Turks Fruit van Jan Wolkers – in beperkte oplage – als speciale jubileumuitgave.

Lees ook:Vraag naar e-reader en digitale boeken overtreft alle verwachtingen
Lees ook:De Vierdaagse van Nijmegen in tekst en beeld
Lees ook:Succesvolle start voorleesestafette in eenvoudige taal
Lees ook:Streaming luisterboekendienst Storytel komt naar Nederland
Lees ook:Van Goor lanceert website bij succesvolle Ologie-reeks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.