Tiener daagt Amazon.com voor de rechter (UPDATE)

Een 17-jarige Amerikaanse scholier klaagt webwinkel Amazon.com aan wegens het verwijderen van een digitale versie van het boek 1984. De inzet van de rechtszaak: het recht van de site om naar eigen inzicht werken te verwijderen van het digitale weergaveapparaat Kindle. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

De Kindle is een draagbaar apparaat dat door klanten van Amazon wordt gebruikt om digitale boeken te lezen. Toen de site ontdekte dat het per ongeluk illegale versies van de klassieke werken van auteur George Orwell te koop aanbood, werden de boeken onaangekondigd van zowel de webwinkel als de digitale weergaveapparaten verwijderd.

Het bedrijf riep daarmee de toorn van de 17-jarige Justin Gawronski over zich af. De scholier zag naast het boek ook zijn op de Kindle gemaakte aantekeningen in rook opgaan, en eist namens alle getroffen gebruikers een schadevergoeding. Ook wil hij bedingen dat Amazon het recht opgeeft om digitale boeken van de Kindle te verwijderen. ”Als ik een boek op Amazon koop ben ik kennelijk niet de eigenaar. Dat voelt gewoon fout”, stelde de tiener.

Getroffen gebruikers hebben overigens wel hun geld teruggekregen.

(Bron: ANP)

UPDATE 02/10/2009: Amazon schikt in deze huiswerkzaak. De tiener krijgt een bedrag van 150.000 dollar. Een gedeelte hiervan gaat nog wel op aan gerechtelijke kosten.

Lees ook:Ultradunne lezer voor digitale boeken
Lees ook:Amazon presenteert opvolger Kindle Fire; Kindle Fire HD
Lees ook:Doorbraak van e-readers in Nederland laat op zich wachten
Lees ook:Amazon met Amazon.nl voor feestdagen in Nederland actief
Lees ook:Nieuwe webshop voor The American Book Center

Eén reactie op “Tiener daagt Amazon.com voor de rechter (UPDATE)

  1. Patricia de Ryck

    En hij krijgt nu dus toch nog een leuk bedrag…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.