Voorproefje: Gerechtigheid – Stieg Larsson

Karen Slaughter ging er met ‘Versplinterd’ in de categorie beste buitenlandse thriller vandoor met de Zilveren Vingerafdruk. Stieg Larssons ‘Gerechtigheid’ was ook genomineerd. Beoordeel zelf of hij er eigenlijk met deze prijs vandoor had moeten gaan en lees een aantal bladzijden uit ‘Gerechtigheid’.

In de Amerikaanse Burgeroorlog vochten naar schatting zeshonderd vrouwen mee. Ze hadden dienst genomen verkleed als man. Daar heeft Hollywood een stuk cultuurgeschiedenis laten liggen – of is dat verhaal wellicht ideologisch te lastig? De geschiedenisboeken hebben altijd al moeite met vrouwen die de grenzen van de sekse niet respecteren, en nergens is die grens zo scherp als bij oorlogen en het hanteren van wapens.

De geschiedenis, van de klassieke oudheid tot de moderne tijd, bevat echter een groot aantal verhalen over vrouwelijke krijgers – amazonen. De bekendste voorbeelden krijgen een plekje in de geschiedenisboeken omdat ze koninginnen zijn, dat wil zeggen: vertegenwoordigsters van de heersende klasse. De politieke troonopvolging, hoe onaangenaam dat ook kan klinken, zet namelijk met zekere regelmaat een vrouw op de troon. Omdat oorlogen zich niet laten leiden door het geslacht, maar gewoon plaatsvinden – ook wanneer het land op dat moment wordt geleid door een vrouw – is de consequentie dat de geschiedenisboeken wel een aantal oorlogskoninginnen moeten opnemen.

Lees hier ‘Gerechtigheid’ van Stieg Larsson verder.

Lees ook:De vrouw die met vuur speelde – trailer van nieuwste Stieg Larsson-verfilming
Lees ook:Stieg Larsson in het najaar bij KRO
Lees ook:Millennium-trilogie: meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht
Lees ook:Millennium-trilogie wereldwijd vijftig miljoen keer verkocht
Lees ook:‘Millenium The Movie – Mannen die vrouwen haten’ van Stieg Larsson in première

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.