Onophoudelijke vechtlust beschreven in ’37 nietjes’

De gezondheid van de op dat moment zeventienjarige Thomas Zijlma gaat plotseling heel snel achteruit. Aanvankelijk heeft niemand een idee wat er nu echt met hem aan de hand is, maar dat wordt in het ziekenhuis al snel duidelijk. Thomas krijgt op 4 mei 2001 te horen dat hij zaadbalkanker heeft, met diverse uitzaaiingen in hoofd, longen en buik. In ’37 nietjes’ vertelt hij zijn verhaal.

Thomas vertelt over het moment waarop hij hoort dat hij ziek is en zijn strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte. Hij is erg heel slecht aan toe en de kankercellen lijken maar niet weg te willen. Toch geeft de jongen niet op en overwint hij deze vreselijke ziekte. Het verhaal grijpt je, waardoor je als lezer door blijft lezen. Gelukkig, want op die manier ben je ook snel bij het goede nieuws.

Het is prachtig om te lezen hoeveel steun de jongen heeft aan het boek van Lance Armstrong. Deze wielerprof heeft, net als hij dezelfde ziekte overwonnen en inspireert Thomas om ook te gaan fietsen. Fietsen, fietsen en nog meer fietsen. Het wordt een symbool voor zijn vechtlust en de wil om te lezen. En niet alleen tijdens zijn ziekte, maar ook daarna. Zo bedwingt hij vandaag voor de tweede keer de gevreesde Alpe d’Huez. Niet één keer, nee meteen acht keer. Met die haarspeldbochten  en een steile klim is dit een hele beproeving, maar opgeven zit niet in zijn aard.

’37 nietjes’ is een aangrijpend boek, waarbij Thomas Zijlma je laat inzien dat je met optimisme en vechtlust heel veel kunt bereiken.

Lees ook:Thomas Zijlma rijdt Alpe d’Huez op tijdens Alpe d’HuZes
Lees ook:Mailen met Thomas Zijlma
Lees ook:De harde werkelijkheid achter Badr Hari
Lees ook:Stil door woorden van Sandra Koolmees
Lees ook:Hilarisch verslag van loodzware goededoelenfietstocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.