Turkse schrijver Nedim Gürsel legt verantwoording af wegens belediging islam

De Turkse schrijver Nedim Gürsel heeft zich dinsdag voor een rechtbank in Istanbul moeten verantwoorden wegens veronderstelde belediging van de islam. Hij zou in zijn roman ‘De dochters van Allah’ religieuze waarden hebben geschonden en hebben aangezet tot religieuze haat. Hij kan tot een jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

Gürsel is in Turkije geboren, maar heeft het Franse staatsburgerschap en is in Frankrijk woonachtig. Het proces begon vorig jaar nadat een Turkse burger een klacht tegen hem had ingediend wegens godslastering. Gürsel zou in zijn roman religieuze figuren op de hak nemen. De roman speelt ten tijde van de opkomst van de islam, in de vroege Middeleeuwen.

Het openbaar ministerie oordeelde aanvankelijk dat er geen gronden waren Gürsel te vervolgen, maar een rechtbank nam de zaak niettemin op en dwong het OM alsnog een aanklacht in te dienen. Tijdens een eerdere hoorzitting deze maand zeiden de aanklagers dat er geen bewijzen zijn dat het boek aanzet tot haat. Zij wekten daarmee hoop dat Gürsel vrijuit zal gaan. Het is in het Turkse recht niet ongewoon dat aanklagers aandringen op vrijspraak van een verdachte.

Gürsel zei dinsdag na afloop van de zitting dat hij ‘respect heeft’ voor godsdienst. “Dat een schrijver voor een roman wordt vervolgd is niet passend voor de Turkse Republiek”, zei hij. De zaak is verdaagd tot 25 juni. Gürsel is niet de eerste Turkse intellectueel die zich voor zijn geschriften voor de rechter moet verantwoorden. In 2006 werd in verband met een vormfout het proces gestaakt tegen Orhan Pamuk, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Pamuk werd vervolgd wegens veronderstelde belediging van de Turkse staat.

(Bron: Novum/AP)

Lees ook:Nedim Gürsel niet vervolgd door Turkse rechtbank voor ‘De dochters van Allah’
Lees ook:Turkse journalist Nedem Sener vervolgd om boek over Hrant Dink
Lees ook:Nobelprijswinnaar bedreigd
Lees ook:Minister Maria van der Hoeven maakt zich zorgen over aanbod Google Books
Lees ook:Maria Mosterd wordt niet vervolgd voor laster en smaad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.