Oostenrijkse schrijver Simmel overleden

In een bejaardentehuis in de Zwitserse stad Zug is de bekende Oostenrijkse bestsellerschrijver Johannes Mario Simmel overleden. Hij werd 84. Hoewel de literaire kritiek zelden hoog op liep met het “triviale” oeuvre van de auteur, verkochten Simmels romans als zoete broodjes.

Van zijn meesterwerk ‘Het kan niet altijd kaviaar zijn’ (1960) gingen maar liefst 30 miljoen exemplaren over de toonbank. In totaal schreef Simmel 35 romans en verhalen. Die werden in 71 talen vertaald en waren wereldwijd goed voor een oplage van 73 miljoen verkochte exemplaren. Simmel koos steeds voor eigentijdse thema’s, die in zijn goed gedocumenteerde romans in gepopulariseerde vorm aan bod kwamen. Onderwerpen die Simmel aanpakte, waren onder andere het naoorlogse Duitsland en de Muur, alcoholmisbruik, drugs, genmanipulatie, rechts-radicalisme en organenhandel.

Veel van zijn werken werden ook verfilmd, al klinkt geen enkele van het veertigtal films waarbij hij betrokken was de filmliefhebber echt bekend in de oren. Zijn roman ‘Und Jimmy ging zum Regenbogen’ werd zelfs tweemaal verfilmd.

Lees ook:Record aantal boeken verkocht
Lees ook:Boris van der Ham: seks, drank en drugs in de Tweede Kamer
Lees ook:Glossy voor Gerda van Wageningen
Lees ook:Dan Browns ‘The Lost Symbol’ verschijnt op 30 oktober in Nederland
Lees ook:Punkrocker, dichter en schrijver Jim Carroll overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.