E-books uitgeverij voor iedereen toegankelijk met watermerk

Arbeiderspers | A.W. Bruna Uitgevers, momenteel de grootste e-bookuitgever van Nederland, zal vanaf 18 januari 2013 haar gehele e-bookcatalogus aanbieden met een watermerk. Daarmee vervalt de “beperkende” Adobe DRM-beveiliging. De veelgehoorde klacht dat consumenten hun e-books met Adobe DRM niet zomaar op andere apparaten kan lezen, is hiermee gehoord. Dat maakt de uitgeversgroep deze week bekend. Inclusief over te nemen artikel over e-books en watermerk.

De Arbeiderspers | A.W. Bruna Uitgevers levert momenteel 1200 titels als e-book en geeft al deze titels nu een watermerk. Met de Adobe DRM-beveiliging was het enkel mogelijk om een gekocht e-book op beperkt aantal apparaten te laden en deze te lezen met slechts één Adobe ID. Met de komst van het watermerk zijn deze beperkingen opgeheven.

Voordelen
De voordelen van het watermerk zijn doorslaggevend voor de uitgeversgroep. Aangeschafte e-books kunnen worden gedownload naar elk gewenst apparaat, zodat de consument op zowel een smartphone, tablet als e-reader het e-book kan lezen. Daarnaast is het nu ook mogelijk om het e-book uit te lenen aan vrienden en familie, zoals men dat met het papieren boeken gewend is.

Bij het uitlenen van e-books moet een kanttekening worden gemaakt: mocht iemand het e-book op een oneigenlijke manier gebruiken, dan is de consument middels het onzichtbare watermerk in het e-book als eigenaar te achterhalen.

Meer aanbod
In 2013 verwacht AP | AWB ook het merendeel van haar oudere titels te digitaliseren met een watermerk. Er is extra personeel vrijgemaakt om te werken aan deze digitaliseringslag. Hiermee hoopt de uitgeverij te voldoen aan de vraag van de consument, om aanzienlijk meer eerder uitgegeven titels als e-book leverbaar te maken.

E-books met een watermerk kunnen worden gekocht bij 100+ webwinkels zoals Bol.com, eBook.nl, en ECI.nl. E-books gekocht bij Apple’s iBookstore hebben een eigen DRM en kunnen dus niet op apparaten van andere merken gelezen worden. Op de e-books van Apple zit dus geen watermerk.

Lees ook:Watermerk e-books nieuwe vorm auteursrechtenbescherming
Lees ook:Blossom Books lanceert leuke app voor boekenwurmen
Lees ook:Tom Kabinet mag e-books doorverkopen van rechter
Lees ook:Eerste Europese Social Media boek
Lees ook:Nieuwe webshop voor The American Book Center

0 reacties op “E-books uitgeverij voor iedereen toegankelijk met watermerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.