Johan Cruijff is op 68-jarige leeftijd overleden, is zojuist bekendgemaakt. Dat hij ziek was, wisten we natuurlijk allemaal. Maar hij was zo hoopvol. Op de redactie zijn we dan ook geschrokken. We zullen deze voetbalheld nooit vergeten. Daarom een overzicht van boeken met zijn uitspraken, zijn uitleg en visie.
Categorie: "Sport"
Doping is in het voetbal altijd aan de orde geweest
“Doping is in het voetbal altijd aan de orde geweest. Wat kan worden gemanipuleerd, wórd gemanipuleerd”, dat zegt Thomas Kistner, schrijver van de bestseller FIFA Maffia én het deze maand verschenen Shot. Als je dit boek hebt gelezen, kun je nooit meer ‘normaal’ naar een voetbalwedstrijd kijken.
Tim Krabbé schrijft meer over wielrennen dan De Renner
Wielerfanaten kennen natuurlijk ‘De Renner’ van Tim Krabbé. Van deze klassieker zijn begin dit jaar nog verkocht aan Frankrijk en Zweden. Maar er valt meer te lezen. In De veertiende etappe zijn de beste korte stukken bijeengebracht die Tim Krabbé in de loop der jaren over wielrennen schreef.
Waarom trappen wielrenners in alle omstandigheden door?
Wanneer je in het wielrennen over ‘een verborgen motor’ spreekt, zal dat door recente schandalen al snel gedachten oproepen aan dopinggebruik. Martijn Veltkamp laat op een toegankelijke manier zien dat er een andere verborgen motor is, die nog veel meer invloed heeft op sportprestaties: de hersenen. Wanneer de benen eigenlijk niet meer willen, kan het hoofd van een wielrenner ervoor zorgen dat ze tóch doortrappen.
Boeken over de Tour de France
Boeken over de Tour de France… Die zijn er verschrikkelijk veel. Tja, en nu de Tour vandaag start in Utrecht, is het op Boekenblog natuurlijk de aankomende weken één groot wielerfestijn.
Wat zou wielrennen zijn zonder verhalen?
Al vanaf het begin, eind negentiende eeuw, voelen schrijvers en journalisten zich aangetrokken tot strijdende wielrenners. Met de belangrijke rol van de fiets in onze samenleving kent ook het wielrennen een lange Nederlandse traditie. Alle reden voor een bloemlezing van Nederlandstalige wielerverhalen. Arthur van den Boogaard heeft zestig verhalen verzameld.
Waarom was Hinault de laatste grote Franse wielrenner?
William Fotheringham heeft al een bestseller geschreven over Eddy Merckx (Merckx: Half Man, Half Bike), maar nu is er ook het boek over Bernard Hinault. Hij wordt gezien als één van ’s werelds beste wielrenners aller tijden. Hij werd wereldkampioen in 1980 en zette zes klassiekers op z’n naam. Maar nog specialer: hij won de Tour de France vijf keer, waarmee hij tot op de dag van vandaag ook nog eens de laatste Franse winnaar is. Waarom blijven de successen nu uit? Fotheringham dook er in.
Wielergeheimen: Prognose Tom Dumoulin rijdt proloog in 15:14
Erik Breukink heeft het eerste exemplaar van Het geheim van wielrennen in ontvangst genomen. De oud-wielrenner en ploegleider is de laatste Nederlander die de Gele Trui in de Tour de France heeft gedragen.
Koning Voetbal ware voetbalencyclopedie
Kun je de WK-spanning niet meer aan, duik dan in Koning Voetbal. Dit is een rijk geïllustreerd, prikkelend en provocerend leesboek over volkssport nummer één. Een voetbalencyclopedie vol leuke weetjes en met een persoonlijk tintje, geschreven door Paul Onkenhout, Edwin Struis en Dick Sintenie.
Kijk voetbal A.U.B
Diana Kuip weet één ding zeker: het is beter voor je als je voetbal kijkt. Of een andere sport dus, dat mag ook. Je mist anders gewoon een hoop. Sport is liefde, lelijk, janken en humor, aldus Kuip. En een uitermate handig communicatiemiddel. ‘Ik ben niet zo’n prater, maar doordat ik een beetje over sport klets lijkt het nog wat.’