Renate Dorresteins is er hoop verschijn in eenvoudige taal

Maandag 19 april lanceert sociale werkvoorziening LANDER in Geldermalsen op bijzondere wijze de Leeslichteditie van Renate Dorresteins roman ‘is er hoop’. Sociale werkvoorzieningen (SW) zijn, in het kader van het verschijnen van dit boek in eenvoudig Nederlands, een week het toneel voor een landelijke voorleesestafette.

Dit heeft alles te maken met het plot van is er hoop, waarin het leven van een SW-medewerker centraal staat. SW-bedrijf LANDER bijt op 19 april het spits af door een voorleeswedstrijd te organiseren. Werknemers gaan met elkaar de strijd aan door voor te lezen uit ‘is er hoop’, waarna Renate Dorrestein zelf als jurylid de deelnemers zal beoordelen.

In 2009 verscheen de roman ‘is er hoop’ van Renate Dorrestein. Het boek vertelt over het overzichtelijke leven van Igor. Igor woont bij zijn oma Nettie en monteert overdag stacaravans op de sociale werkplaats. Ook al heeft Igor niet het verstand van een Nobelprijswinnaar, zelf vindt hij dat hij het veel beter heeft getroffen dan de meeste andere mensen. Maar alles verandert als hij het dakloze meisje Lisa ontmoet en ze samen een baby vinden om wie niemand zich lijkt te bekommeren.

Aandacht voor lees- en schrijfvaardigheden
De strekking van het verhaal en de achtergrond van de hoofdpersoon van ‘is er hoop’, tezamen met het verschijnen van de roman in eenvoudig Nederlands, waren aanleiding voor SW-bedrijven om aandacht te vragen voor het belang van lezen en schrijven. Na LANDER zullen tussen 19 en 23 april SW-bedrijven in onder meer Alkmaar, Den Haag, Leeuwarden, Nunspeet en Rotterdam met behulp van het nieuwe Leeslichtboek een voorleeswedstrijd organiseren.

Laaggeletterdheid in de SW-sector
In Nederland hebben 1,5 miljoen volwassenen grote moeite met lezen en schrijven. Daarvan werken er ongeveer 16.000 in de sociale werkvoorziening. Dit betekent dat vijftien tot twintig procent van de SW-medewerkers laaggeletterd is. Uit recent onderzoek van SBCM (het Arbeidsmarkt & Ontwikkelingsfonds sociale werkvoorziening), blijkt dat tachtig procent van de SW-bedrijven zich dit realiseert, maar dat de sector het probleem nog onvoldoende aanpakt. Door deel te nemen aan de voorleesestafette willen LANDER en collega-bedrijven een nieuwe stap voorwaarts maken in de strijd tegen laaggeletterdheid. Vorig jaar heeft LANDER de Nationale Alfabetiseringsprijs gewonnen met de taaltraining die haar Open Leercentrum (OLC) werknemers biedt. Alle SW-bedrijven die deelnemen aan de voorleesestafette krijgen van SBCM 25 exemplaren van de Leeslichtversie ‘is er hoop’ van Renate Dorrestein.

(Bron: Stichting Lezen & Schrijven)

Lees ook:Succesvolle start voorleesestafette in eenvoudige taal
Lees ook:Renate Dorresteins is er hoop verkocht aan Duitsland, Italië en Finland
Lees ook:Schrijfster Renate Dorrestein deelt ongepubliceerde nieuwe roman gratis uit aan fans
Lees ook:Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor wordt verfilmd
Lees ook:#Twitter werkt!

Eén reactie op “Renate Dorresteins is er hoop verschijn in eenvoudige taal

  1. Patricia de Ryck

    Schrijfster Renate Dorrestein heeft voor haar roman is er hoop de Inclusieve Griffel 2010 gewonnen.

    Deze prijs wordt uitgereikt door de Belgische vereniging Inclusie Vlaanderen. Inclusie bekroont jaarlijks het werk van een auteur ‘die een personage met een verstandelijke handicap op een vanzelfsprekende manier in een boek integreert’, aldus Kathelijne De Brauwer van Inclusie Vlaanderen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.